Logical Reasoning Quiz for ATMA, MAH-MBA CET

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various past actual papers of MBA entrance exams. Leave your answers/ responses
in the comments section below and we’ll soon let you know the correct answers!

Directions for questions 1 to 5: Read each of the five
problems given below and choose the best answer from among the four given
choices.

1. Persons X, Y, Z and Q live in red,
green, yellow or blue-coloured houses placed in a sequence on a street. Z lives
in a yellow house. The green house is adjacent to the blue house. X does not
live adjacent to Z. The yellow house is in between the green and red houses.
The colour of the house, X lives in is

a. blue         
 b. green             c. red                d. Not possible to determine

2. My bag can carry not more than ten
books. I must carry at least one book each of management, mathematics, physics
and fiction. Also, for every management book I carry I must carry two or more
fiction books, and for every mathematics book I carry I must carry two or more
physics books. I earn 4, 3, 2 and 1 points for management, mathematics, physics
and fiction book, respectively. I want to maximise the points I can earn by
carrying the most appropriate combination of books in my bag. The maximum
points that I can earn is

a. 20                  b. 21            c. 22                  d. 23

3. Five persons with names P, M, U, T and X
live separately in any one of the following: a palace, a hut, a fort, a house
or a hotel. Each one likes two different colours from among the following:
blue, black, red, yellow and green. U likes red and blue. T likes black. The
person living in a palace does not like black or blue. P likes blue and red. M
likes yellow. X lives in a hotel. M lives in a

a. hut            b. palace                c. fort                 d. house

4. There are ten animals – two each of
lions, panthers, bison, bears, and deer – in a zoo. The enclosures in the zoo
are named X, Y, Z, P and Q and each enclosure is allotted to one of the
following attendants: Jack, Mohan, Shalini, Suman and Rita. Two animals of
different species are housed in each enclosure. A lion and a deer cannot be
together. A panther cannot be with either a deer or a bison. Suman attends to
bison, deer, bear and panther only. Mohan attends to a lion and a panther. Jack
does not attend to deer, lion or bison. X, Y and Z are allotted to Mohan, Jack
and Rita respectively. X and Q enclosures have one animal of the same species.
Z and P have the same pair of animals. The animals attended by Shalini are

a. bear and bison            b. bison and deer               c. bear and lion      d. bear and panther

5. 
Eighty kilogram of store material is to be transported to a location 10
km away. Any number of couriers can be used to transport the material. The
material can be packed in any number of units of 10, 20, or 40 kg. Courier
charges are Rs.10 per hour. Couriers travel at the speed of 10 km/hr if they
are not carrying any load, at 5 km/hr if carrying 10 kg, at 2 km/hr if carrying
20 kg and at 1 km/hr if carrying 40 kg. A courier cannot carry more than 40 kg
of load. The minimum cost at which 80 kg of store material can be transported
to its destination will be

a. Rs.180           b. Rs.160             c. Rs.140                d. Rs.120

Directions for questions 6 to 10: There are
five short arguments given below. Read each of the passages and answer the
question that follows it.

6.
In a recent report, the gross enrollment ratios at the primary level, i.e. the
number of children enrolled in classes one to five as a proportion of all children
aged six to ten, were shown to be very high in most states; in many cases they
were way above 100 per cent! These figures are not worth anything, since they
are based on the official enrollment data compiled from school records. They
might as well stand for ‘gross exaggeration ratios’.

Which one of the following options best
supports the claim that the ratios are exaggerated?

a. The definition of gross enrollment ratio
does not exclude, in its numerator, children below six years or above ten years
enrolled in classes one to five.

b. A school attendance study found that
many children enrolled in the school records were not meeting a minimum
attendance requirement of 80 per cent.

c. A study estimated that close to 22 per
cent of children enrolled in class one records were below six years of age and yet
to start school.

d. Demographic surveys show shifts in the
population profile, which indicates that the number of children in the age
group six to ten years is declining.

7.
Szymanski suggests that the problem of racism in football may be present even
today. He begins by verifying an earlier hypothesis that clubs’ wage bills
explain 90 per cent of their performance. Thus, if players’ salaries were to be
only based on their abilities, clubs that spend more should finish higher. If
there is pay discrimination against some group of players – fewer teams bidding
for black players thus lowering the salaries for blacks with the same ability
as whites – that neat relation may no longer hold. He concludes that certain
clubs seem to have achieved much less than what they could have, by not
recruiting black players.

Which one of the following findings would
best support Szymanski’s conclusion?

a. Certain clubs took advantage of the
situation by hiring above-average shares of black players.

b. Clubs hired white players at relatively
high wages and did not show proportionately good performance.

c. During the study period, clubs in towns
with a history of discrimination against blacks, underperformed relative to
their wage bills.

d. Clubs in one region, which had higher
proportions of black players, had significantly lower wage bills than their
counterparts in another region which had predominantly white players.

8.
The pressure on Italy’s 257 jails has been increasing rapidly. These jails are
old and overcrowded. They are supposed to hold up to 43,000 people – 9,000
fewer than now. San Vittore in Milan, which has 1,800 inmates, is designed for
800. The number of foreigners inside jails has also been increasing. The minister-in-charge
of prisons fears that tensions may snap, and so has recommended an amnesty
policy to the government.

Which one of the following, if true, would
have most influenced the recommendation of the minister?

a. Opinion polls have indicated that many
Italians favour a general pardon.

b. The opposition may be persuaded to help
since amnesties must be approved by a two-third majority in the parliament.

c. During a recent visit to a large prison,
the Pope, whose pronouncements are taken seriously, appealed for ‘a gesture of
clemency’.

d. Shortly before the recommendation was
made, 58 prisons reported disturbances in a period of two weeks.

9.
The offer of the government to make iodised salt available at a low price of
one rupee per kilogram is welcome, especially since the government seems to be
so concerned about the ill-effects of non-iodised salt. However, it is doubtful
whether the offer will actually be implemented. Way back in 1994, the
government, in an earlier effort, had prepared reports outlining three new and
simple but experimental methods for reducing the costs of iodisation to about
five paise per kilogram. But the methods outlined in the reports are yet to be
acted upon.

Which one of the following, if true, most
weakens the author’s contention that it is doubtful whether the offer will
actually be implemented?

a. The government proposes to save on costs
by using the three methods it has already devised for iodisation.

b. The chain of fair-price distribution
outlets now covers all the districts of the state.

c. Many small-scale and joint-sector units
have completed trials to use the three iodisation methods for regular
production.

d. The government, which initiated the
earlier effort is in place even today and has more information on the effects
of non-iodised salt.

10.
About 96 per cent of Scandinavian moths have ears tuned to the ultrasonic
pulses that bats, their predators, emit. But the remaining 4 per cent do not
have ears and are deaf. However, they have a larger wingspan than the hearing
moths, and also have higher wing-loadings – the ratio between a wing’s area and
its weight – meaning higher manoeuvrability.

Which one of the following can be best
inferred from the above passage?

a. A higher proportion of deaf moths than
hearing moths fall prey to bats.

b. Deaf moths may try to avoid bats by
frequent changes in their flight direction.

c. Deaf moths are faster than hearing
moths, and so are less prone to becoming a bat’s dinner than hearing moths.

d. The large wingspan enables deaf moths to
better receive and sense the pulses of their bat predators.

To
get fresh updates about different exams on your Facebook & Twitter
timelines, subscribe to our pages created specifically for them. We will post
only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(a)    2(c)    
3(b)    4(c)     5(b)    
6(c)   7(b)    8(d)    
9(c)    10(b)   

Read Next