Verbal Aptitude Quiz for MAH-MBA CET

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various past actual papers of MBA entrance exams. Leave your answers/ responses in the
comments section below and soon we’ll let you know the correct answers!

DIRECTIONS for Questions 1 to 5: Every
question given below consists of a paragraph broken into its constituent
sentences in an arbitrary way indicated with a unique alphabet (A, B, C, or D).
You are required to select the correct combination from the alternatives
provided which reorganizes these sentences into a passage in the most logical
manner so that the re-organised passage is meaningful and complete in its
message.

1.

(A) It is attractive to the one who is
attracted by it, as food is tasty to the one who finds it tasty.

(B) There is no such thing as
attractiveness.

(C) So what is real beauty?

(D) This brings us to the consideration of
the fact that nothing in these terms of value exists in an object, except what
we put into them.

(a) ABCD             (b) CBAD                  (c) CABD                      (d) BCDA

2.

(A) The credit and honour that go with a
high grade become the end and not the means.

(B) Perhaps, many high achievers seek the
grade rather than knowledge.

(C) This trait which makes for a good
student does not necessarily make a good manager.

(D) A good manager is a credit giver, not a
credit taker.

(a) ABDC             (b) BACD                (c) CABD                     (d) ADBC

3.

(A) Since their satisfaction comes from the
exercise of authority, they are not likely to share much of it with lower-level
managers who eventually will replace them even though most high-level
executives try diligently to avoid the appearance of being authoritarian.

(B) But to expect otherwise is not
realistic.

(C) Few men who strive hard to gain and
hold positions of power can be expected to be permissive, particularly if their
authority is challenged.

(D) The power drive that carries men to the
top also accounts for their tendency to use authoritative rather than
consultative or participative methods of management.

(a) ABCD             (b) CADB                  (c) DBCA                        (d) CDAB

4.

(A) The modern industrial organisation has
given birth to a few giant business corporations which tend to reduce the state
to a subservient position and bind it to what Professor Galbraith calls a
technostructure consisting of specialists, planners and technicians.

(B) In order to avoid the perils of such an
industrial system the American economist recommends the strong assertion of
‘other goals’ so that the new industrial state would become responsive to the
larger purposes of society.

(C) We have to realise without equivocation
that the pursuit of material prosperity alone, would lead us into a blind
valley.

(D) These ‘goals’ could doubtless be
essentially human and spiritual in accordance with Gandhiji’s ideal and
programmes.

(a) ACBD                      (b) CBAD                     (c) CABD                        (d) CDAB

5.

(A) Many relationship problems between boss
and subordinate occur because the boss fails to make clear how he plans to use
his authority.

(B) Problems may also occur when the boss
uses a ‘democratic’ facade to conceal the fact that he has already made a
decision which he hopes the group will accept as its own.

(C) If, for example, he actually intends to
make a certain decision himself, but the subordinate groups get the impression
that he has delegated this authority, considerable confusion and resentment are
likely to follow.

(D) We believe that it is highly important
for the manager to be honest and clear in describing what authority he is
keeping and what role he is asking his subordinates to assume in showing a
particular problem.

(a) ABCD                  (b) ACBD                       (c) DABC                            (d) DBCA

Directions (Qs. 6 to 10): In the following
passage some words have been left out, which have been numbered. Below the
passage are four option for each blank. Choose the correct word to fill the
blank. First, read the passage over and understand what it is about. Then, fill
in the blanks with the alternatives chosen.

This finding is very exciting (6) it means there is a certain
potential for developing an (7)
vaccine. The amounts of virus that are usually transmitted with semen and blood
are quite small, much smaller than in (8)
case of the hepatitis B virus, (9)
example. If a vaccine can make the body produce (10) small amounts of antibodies, you will not get infected with
the real virus when you meet it.

6.   (a)
although    (b) ordinarily        (c) though           (d) because

7.   (a)
effective     (b) intensive         (c) enduring        (d) acceptable

8.   (a)
the               (b) some                (c) any               (d) that

9.   (a)
an                (b)
for                    (c)
as             (d) small

10. (a) even          (b) some                (c) little       (d) enough

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(b)    2(b)    
3(d)    4(c)     5(b)    
6(d)   7(a)    8(a)    
9(b)    10(a)   

Read Next