Verbal Aptitude Quiz for MBA entrance exams

Dear readers,

This quiz consists of actual questions from various CAT
papers from the last few years. Leave your answers/ responses in the comments
section below and soon we’ll let you know the correct answers!

Questions (1-5): The questions below consist of a
group of sentences followed by a suggested sequential arrangement. Select the
best sequence.

1.

A. And that the pursuit of money by whatever design
within the law is always benign.

B. And it holds broadly that the greater the amount of
money, the greater the intelligence.

C. This is the institutional truth of Wall Street,
this you will be required to believe.

D. The institutional truth of the financial world
holds that association with money implies intelligence
.

(a) ACBD                  (b)
CDBA                   (c) DBAC                   (d) DCAB

2.

A. Then think of by how much our advertising could
increase the sales level.

B. Advertising effectiveness can be best grasped intuitively
on a per capita basis.

C. Overall effectiveness is easily calculated by
considering the number of buyers and the cost of advertising.

D. Think of how much of our brand the average
individual is buying now.

(a) DCAB                    (b)
DACB                      (c) BCDA                             (d) ABCD

3.

A. The age of pragmatism is here, whether we like it
or not.

B. The staple rhetoric that was for so long dished out
also belongs to the bipolar world of yesterday.

C. The old equations, based on the cold war and on
non-alignment, no longer hold good.

D. But contrary to much of what is being said and
written, it is a multipolar rather than unipolar world that appears to be emerging
out of recent events.

(a) ABCD                     (b) ACBD                  (c) ADBC                           (d) ADCB

4.

A. Past research has uncovered the fact that cognitive
age is inversely related to life satisfaction among the elderly.

B. A person may feel young or old irrespective of
chronological age.

C. That is, the ‘younger’ an elderly person feels, the
more likely she or he is to be satisfied with life in general.

D. Cognitive age is a psychological construct that
refers to one’s subjective assessment of one’s age.

(a) BDAC                       (b) DBAC                    (c) DCAB                       (d) ABCD

5.

A. It was a fascinating tempting green, like the hue
of a great green grasshopper.

B. Her teeth were very white and her voice had a cruel
and at the same time a coaxing sound.

C. While she was uncorking the bottle, I noticed how
green her eyeballs were.

D. I saw, too, how small her hands were, which showed
that she did not use them much.

(a) ACBD                    (b)
BACD                 (c)
CADB                       (d)
BADC

Questions (6-10): Each of these questions contains a
sentence followed by four choices. Select from among these choices the one
which most logically completes the idea contained in the given sentence.

6. Particularly today, when so many difficult and
complex problems face the human species, the development of broad

(a) and powerful shoulders is necessary.

(b) plans of action is not possible.

(c) moral values is required.

(d) and powerful thinking is desperately needed.

7. In the European Community countries, there has been
talk of an energy tax to raise funds

(a) by burdening the rich who can afford higher taxes.

(b) to penalise heavy users of energy.

(c) by raising the price of energy-intensive implements.

(d) to search for alternative sources of energy.

8. “Look before you leap” reflects an attitude
expressed in such a saying as

(a) ‘Forewarned is forearmed.’

(b) ‘A stitch in time saves nine.’

(c) ‘No risk no gain.’

(d) ‘Fools rush in where angels fear to tread.’

9. This is the ancient kingdom of Sumeria and you are
its venerated ruler. The fate of Sumeria’s economy and of your royal subjects

(a) is written in their horoscopes.

(b) is as unknown as the name of your kingdom.

(c) is entirely in your hands.

(d) is allocated according to their needs.

10. Furthermore, to be radical means to be ready and
willing to break with the predominant cultural, political and social beliefs
and values in order to

(a) investigate the essential realities that they conceal.

(b) investigate the root cause of malaise in a society.

(c) shape a new economic order.

(d) re-construct the system in terms of new realities.

To get fresh updates about different exams on your Facebook
& Twitter timelines, subscribe to our pages created specifically for them.
We will post only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(c)    2(c)    
3(b)    4(b)     5(c)    
6(d)   7(d)    8(a)    
9(c)    10(d)   

Read Next