Quantitative Aptitude Quiz for ATMA, MAH-MBA CET

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various past actual papers of MBA entrance exams. Leave your answers/ responses
in the comments section below and soon we’ll let you know the correct answers!

1. The equations ax – (a + b) y = 1 and (a – b) x + ay = 5 have a unique
solution

(a) For all values of a and b

(b) Only when a = b

(c) Only when a2 : b2 ≠ 1 : 2

(d) Only when a = 0 and b = 0

2. The sum of the digits of a number is subtracted from the number. The
result is always

(a) divisible by 6

(b) divisible by 9

(c) not divisible by 6

(d) not divisible by 9

3. The diagonals of a rhombus are 10 cm and 24 cm. The perimeter of the
rhombus is

(a) 68 cm         (b) 30 cm        (c) 34 cm         (d) 52 cm

4. The locus of the centres of the circles touching both the arms of an
acute angle is

(a) a concentric circle

(b) a circle

(c) a parallelogram

(d) a bisector of the angle

5. A right circular cone and a right circular cylinder have a circle of the
same radius as their base and their heights are equal to the radius itself. If
a hemisphere has the same radius, then their volumes are in the proportion of

(a) 1 : 2 : 3              (b) 3
: 2 : 1           (c) 2 : 1 : 3              (d) 1 : 3 : 2

6. In a survey of 100 computer professionals it was found that 48 read
Byte, 39 read PC World and 44 read PC Magazine. It was also found that 17 read
both Byte and PC World, 18 read both PC World and PC Magazine, 22 read both
Byte and PC Magazine and the balance 20 read none of these magazines. Determine
the number of professionals who read exactly one magazine.

(a) 33               (b) 34              (c) 35               (d) 36

7. My watch runs fast at the rate of 15 seconds per hour. If I have set my
watch correctly at 10 a.m. on Tuesday, what will be the time shown by the watch
at 6 p.m. on Saturday?

(a) 6.16 p.m.           (b) 6.30
p.m.          (c) 6.26 p.m.        (d) 5.34 p.m.

8. If the sum of 6 consecutive odd integers is 888, then the median of this
series is

(a) 147             (b) 148            (c) 149             (d) 151

9. If T is the sum of z consecutive integers, then T must be even if z is a
multiple of

(a) 5                 (b) 4                (c) 3                 (d) 2

10. Jai Kumar invested Rs.1,00,000 in stocks of pharmaceutical companies
three years ago. The value of his stocks rose by 10% in the first year, then
rose by 5% in the second year and fell by 10% in the third year. What is the
value of his stocks today?

(a) Rs.1,00,350

(b) Rs.1,03,500

(c) Rs.1,03,950

(d) Rs.1,27,050

           

To get fresh updates about MBA exams on your Facebook & Twitter
timelines, subscribe to our pages created specifically for them. We will post
only exam specific links on these pages:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(c)    2(b)    
3(d)    4(d)     5(d)   
 6(c)   7(c)   
8(b)     9(b)    10(c)  

Read Next