Verbal Aptitude Quiz for MBA entrance exams

Dear readers,

This quiz consists of actual questions from various CAT
papers from the last few years. Leave your answers/ responses in the comments
section below and soon we’ll let you know the correct answers!!

Directions 1 to 5: In each of the three questions, a
sentence has been divided into four parts and marked a, b, c and d. One of
these parts contains a mistake in grammar, idiom or syntax. Identify that part
and mark it as the answer

 1.

(a) Pakistan was the team

(b) whom most people thought

(c) would win the World Cup

(d) held in 1987.

2.

(a) When you turn to your right,

(b) you will find a big house

(c) with a beautiful garden on the front side of it

(d) and that is my residence.

3.

(a) I have been postponing calling

(b) on my friend in the hospital,

(c) but I am planning

(d) I would go there tomorrow.

4.

(a) I wondered who could be calling me at midnight

(b) and when I took the phone

(c) I found it was not other

(d) Than my fiancé from Paris.

5.

(a) I want you to take the first bus

(b) and to go to the Bank

(c) and remit this cheque and then

(d) come back straight here.

Directions (6 to 10): Passage1

Atmospheric jet streams were discovered towards the
end of World War II by U.S. bomber pilots over Japan and by German
reconnaissance aircraft over the Mediterranean. The World Meteorological
Organization defines a jet stream as a strong, narrow air current that is
concentrated along nearly horizontal axis in the upper troposphere or
stratosphere (10 to 50 km altitude), characterised by wind motions that produce
strong vertical lateral shearing action and featuring one of more velocity
maximum. Normally a jet stream is thousands of kilometers long, hundreds of
kilometers wide and several kilometers deep. The vertical wind shear is of the
order of 5 to 10 m/sec per kilometer, and the lateral shear is of the order of
5 m/sec per 100 km. An arbitrary lower limit of 30m/sec is assigned to the
speed of the wind along the axis of a jet stream.

With abundant radio-sonic data now available over the
Northern Hemisphere it is possible to map the jet streams in the upper
troposphere (near 10 to 12 km) in their daily occurrence and variation and to
forecast them reasonably well with numerical prediction techniques. Upper-air
information from the Southern Hemisphere is still sparse. Constant-level
balloons (the so-called GHOST balloons) and satellite information on
temperature structure and characteristic cloud formations in the atmosphere are
serving to close the data on the global jet stream distribution.

The strongest winds known in jet streams have been
encountered over Japan, where speeds up to 500 km/hr (close to 300 knots)
occur. A persistent band of strong winds occurs during the winter season over
this region, flowing from the southwest and leading tropical air northern India
into juxtaposition with polar and arctic air from Siberia. A similar region of
confluence of air masses with vastly different temperatures exists over the
central and eastern United States, leading to a maximum frequency of occurrence
of jet streams during winter and spring.

The main impact on weather and climate comes from two
distinct jet stream system: the Polar – Front Jet Stream, which is associated
with the air mass contracts (the fronts) of middle latitudes and which gives
rise to the formation of squalls, storms, and cyclones in this latitude belt;
and the Subtropical Jet Stream, which lies over the subtropical high-pressure
belt, and which is characterised by predominant subsidence motions and, hence,
with fair weather. During summer, a belt of strong easterly winds is found over
Southeast Asia, India, the Arabian Sea, and tropical Africa, this tropical,
easterly jet streams is tied in with the weather disturbances of the Indian and
African summer monsoons and their heavy rainfalls.

Because of their strong winds, jet streams play an
important role in the economy of air traffic. Head winds must be outlasted by
extra fuel, which takes up useful cargo space. Clear air turbulence (CAT) is
often associated with the strong vertical wind shears found in the jet stream
region. It is a hazard to passenger and crew safety, and, because of the
increased stresses on the air frame, it decreases the useful life of the
aircraft.

6. An atmospheric jet stream is

(a) a rare phenomenon.

(b) three dimensional.

(c) concentrated in the northern hemisphere.

(d) more common in summer.

7. Detailed studies of atmospheric streams have been
made over

(a) South Africa

(b) Europe

(c) Australia

(d) Antarctica

8.  The
atmospheric jet stream consists of

(a) cumulous clouds bearing saturated moisture.

(b) debris caused by meteorites.

(c) air currents.

(d) effluents from speeding aircraft.

9. According to present knowledge, jet streams are
caused when

(a) polar and Arctic air meet.

(b) air masses with considerably different temperatures meet.

(c) winds with different speeds meet.

(d) squalls, storms and cyclones get dispersed

10.  The summer
monsoon over India is caused by

(a) the rotation of the earth.

(b) jet streams from the subtropical regions.

(c) juxtaposition of tropical air with Arctic air in the upper
atmosphere.

(d) a tropical and easterly jet stream.

To get fresh updates about different exams on your
Facebook & Twitter timelines, subscribe to our pages created specifically
for them. We will post only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(b)    2(c)    
3(d)    4(c)     5(b)    
6(b)   7(b)    8(c)    
9(b)    10(d)   

Read Next