Verbal Aptitude Quiz for CAT

Dear readers,

This quiz consists of questions from past
actual CAT papers. Leave your answers/ responses in the comments section below
and soon we’ll let you know the correct answers!

Passage 1:

It is undeniable that some very useful
analogies can be drawn between the relational systems of computer mechanism and
the relational systems of brain mechanism. The comparison does not depend upon
any close resemblance between the actual mechanical links which occur in brains
and computers; it depends on what the machines do. Furthermore, brains and
computers can both be organized so as to solve problems. The mode of
communication is very similar in both the cases, so much so that computers can
now be designed to generate artificial human speech and even, by accident, to
produce sequences of words which human beings recognize as poetry. The
implication is not that machines are gradually assuming human forms, but that
there is no sharp break of continuity between what is human, what is 
mechanical.

1. From the passage, it is evident that the author
thinks

(a) computers are now naturally programmed
to produce poetry.

(b) computers are likely to usurp the place
of intellectual superiority accorded to the human brain.

(c) the resemblance that the computer bears
to the human brain is purely mechanical.

(d) the unintentional mixing up of word
sequences in the computer can result in poetry.

2. Computers have acquired a proven ability of
performing many of the functions of the human brain because

(a) the brain of modern man is unable to
discharge its functions properly on account of over-reliance on machines.

(b) the sophisticated computer mechanism is
on the verge of outstripping human mental faculties.

(c) the process of organizing and
communicating are similar in both cases.

(d) the mechanics of the human brain have
been introduced in the computer.

3. The resemblance between the human brain and the
computer is

(a) imaginary.

(b) intellectual.

(c) mechanical.

(d) functional.

4.  The passage
implies that

(a) computers are assuming human forms.

(b) human are assuming mechanical forms.

(c) computers and humans are substitutable.

(d) there is continuity between what is human and what
is mechanical.

5. The author uses the word ‘recognize’ in relation to
computer poetry to convey a

(a) sense of sorrow at the reluctant admission of the
superiority of machines by mankind.

(b) feeling that computers have yet to conquer the
emotional heights that man is capable of attaining.

(c) feeling of derision for the popular faith in the
omnipotence of the computer.

(d) feeling of a fatalistic acceptance of the
computer’s encroachment upon human bastions.

6. Points of dissimilarity between the human brain and
the computer don’t extend to

(a) the faculty of composing poetry.

(b) methods of communication.

(c) the faculty of composing poetry.

(d) the faculty of speaking naturally.

Passage 2:

If the more articulate members of a
community formed a coherent and united class with a common interest, democracy would
probably replace in to the rule of that intelligent, educated minority; even as
it is, the democracies of the modern world are much closer to this fate than
they are to the much-canvassed dangers of mob rule. Far from oppressing the

cultured minority, or any other minorities,
democracy gives more of them more scope to have their way than any other system
does. This is the lesson of experience. It might also have been derived from an
analysis of the concept of democracy, if the concept had been accurately
analyzed.

7.  The
word articulate here refers to

(a) the elite.

(b) people who are endowed with a native intelligence.

(c) that class which is well educated.

(d) people who are endowed with clarity of speech.

8. What emerges as the truth from a reading of the
paragraph is that

(a) forms of government other than democracy give the
mobs great scope for self expression.

(b) democracy provides greater scope for mob rule.

(c) democracy provides greater scope for the rule of
the minority.

(d) forms of government other than democracy give the
educated minority greater scope for self expression.

9. Our appreciation of the virtues of the democratic
system

(a) is the result of an illusory concept.

(b) is the result of our negative response to other
forms of government.

(c) is the result of a proven record of the success of
democracy.

(d) is the result of centuries of accurate research on
the theoretical aspects of democracy.

10. The wide scope that democracy offers to the
minorities can be made known

(a) by our common sense.

(b) by our political theories.

(c) by our native intelligence.

(d) by proper analysis.

To
get fresh updates about different exams on your Facebook & Twitter
timelines, subscribe to our pages created specifically for them. We will post
only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(d)    2(c)    
3(d)    4(d)     5(b)    
6(b)   7(c)    8(c)    
9(c)    10(d)  

Read Next