Verbal Aptitude quiz for MBA entrance exam

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various past papers of MBA entrance exams. Leave your answers/ responses in the
comments section below and soon we’ll let you know the correct answers!

Direction for questions 1 – 2: A number of sentences are given below, which
when properly sequenced, form a coherent paragraph. Choose the most logical
order of sentences from the choices given to construct a coherent paragraph.

1.

I. Have you ever gone through a book that was so good you kept hugging
yourself mentally as you read?

II. Now, notice the examples I have used

III. Have you ever seen a play or motion picture that was so charming that
you felt sheer delight as you watched?

IV. I have not spoken of books that grip you emotionally, of plays and
movies that keep you on the edge of your seat in surprise, or of food that
satisfies a ravenous hunger.

V. Or perhaps you have had a portion of pumpkin pie, light and airy and
mildly flavoured, and with a flaky, delicious crust, that was the last word in
gustatory enjoyment?

A. I, V, III, IV, II

B. III, V, II, IV, I

C. IV, II, I, III, V

D. I, III, V, II, IV

2.

I. All these help hasten download and optimize the farmer’s usage of the
internet within the available bandwidth.

II. ITC has learnt invaluable lessons from finding creative local solutions
on the ground, to some of these apparently intractable problems.

III. Solutions include the use of RNS kits in the telephone exchanges, or
setting up VSAT to tide over connectivity problems, and using solar power as
the back-up source of electricity.

IV. It has also adopted special imaging techniques.

V. It has applied the template approach to manage content.

A. V, IV, I, II, III

B. V, IV, III, I, II

C. II, IV, I, V, III

D. II, III, V, IV, I

Directions for questions 3 – 4: In each question, a sentence is written in
four different ways. Choose the option which gives the most effective and
grammatically correct sentence. Pay attention to grammar, word choice and
sentence construction.

3.

A. It was thought that freedom and prosperity would spread gradually
throughout the world through an orderly process, and it was hoped that tyranny
and injustice would continually diminish.

B. It was gradually thought that throughout the world, freedom and
prosperity would spread through an orderly process, and it was hoped that
tyranny and injustice would continually diminish.

C. Through an orderly process, it was thought that freedom and prosperity
would spread gradually throughout the world, and it was hoped that tyranny and
injustice would continually diminish.

D. It was thought, through an orderly process that freedom and prosperity
would spread gradually throughout the world and it was hoped that tyranny and
justice would continually diminish.

4.

A. He must again learn to invoke the energy of growing things and to
recognize, that one can be taking from the earth and the atmosphere only so
much as one puts back into them, as did the ancient in India centuries ago.

B. As did the ancient in India centuries ago, he must again learn to invoke
the energy of growing things and to recognize that one can take from the earth
and the atmosphere, only so much as they put into them.

C. He must again learn to invoke the energy of growing things and to
recognize, as did the ancient in India centuries ago, that one can take from
the earth and the atmosphere, only so much as one puts back into them.

D. He must again learn, as did the ancient in India centuries ago, to
invoke the energy of growing things and to recognize, that one can be taking
from the earth and the atmosphere only so much as one puts back into them.

Direction for questions 5 – 6: From the choices provided, identify the pair
of words with a relationship similar to that of the given word pair.

5. INDEFATIGABLE: INVETERATE::

A. Tireless: Tired

B. Tired: Habitual

C. Tireless: Habitual

D. Impoverished: Habitual

6. MISANTHROPE: HUMANITY::

A. Chauvinist: Patriot

B. Misogynist: Women

C. Agnostic: God

D. Witch: Magic

Direction for questions 7 – 8: Each question has five sentences. Identify
the sentence which is grammatically correct.

7.

A. Each of the six boys in the class has finished their task.

B. One must finish his task in time.

C. Either Ram or Shyam will give their book.

D. Each of the girls must carry her own bag.

8.

A. The reason why he missed his classes was that he overslept.

B. Before the rain would stop, they would have reached home.

C. When you will come to see me, we will go to Mumbai.

D. I have written both to their branch office and head office.

Direction for questions 9 – 10: Choose the most appropriate option for
filling in the blanks. The sequence of words in the correct option should match
the sequence of the sentences in which they should be used.

9.

i. There is so much love………….the two of them.

ii. I have not seen Aditi……………Friday.

iii. I started my exam preparations……….January.

iv. The three sisters did not look for new friends as they were quite happy
playing …….. themselves.

v. I have not seen Mohan……………six months.

A. between, from, since, among, for

B. among, from, for, between, since

C. among, since, for, between, from

D. between, since, from, among, for

10.

i. He succeeded………..perserverance and sheer hard work.

ii. ………….the power vested in me, I hereby declare these premises
sealed.

iii. ……………..his illness he could not finish his work in time.

iv. …………………need, please contact me at the emergency number
indicated.

A. by virtue of, by dint of, in case of, in consequence of

B. by dint of, by virtue of, in consequence of, in case of

C. by virtue of, in consequence of, by dint of, in case of

D. by dint of, in consequence of, by virtue of, in case of

To get fresh updates about MBA exams on your Facebook & Twitter
timelines, subscribe to our pages created specifically for them. We will post
only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(d)    2(d)    
3(a)    4(c)     5(c)   
 6(b)   7(d)   
8(a)     9(d)    10(b)

Read Next