Verbal Aptitude Quiz for CAT, XAT

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various past actual Cat papers. Leave your answers/ responses in the
comments section below and soon we’ll let you know the correct answers!

Direction for questions 1 to 3: In each of
the following questions, a part of a sentence has been left blank. Select from
among the four options given below each question, the one which would best fill
in the blank.

1. The present constitution will see _________
amendments but its basic structure will survive.

a. much more

b. many more

c. too many more

d. quite a few more

2. Taking risks, breaking the rules, and being a
maverick have always been important for companies, but, today, they are __________.

a. more crucial than ever

b. more crucial

c. much more crucial

d. very crucial

3. Education is central because electronic networks
and software-driven technologies are beginning to __________ the economic
barriers between nations.

a. break down

b. break

c. crumble

d. dismantle

Direction for questions 4 to 10: Arrange
the sentences A, B, C and D in a proper sequence so as to make a coherent
paragraph.

4.  

A. It begins with an ordinary fever and a
moderate cough.

B. India could be under attack from a class
of germs that cause what are called atypical pneumonias.

 C.  Slowly, a sore throat progresses to
bronchitis and then pneumonia and respiratory complications.

 D.    It appears like the ordinary flu, but
baffled doctors find that the usual drugs don’t work.

a. ABCD        b.
BDAC            c. ADCB               d. BCDA

5.

A. Chemists mostly don’t stock it: only a few
government hospitals do but in limited quantities.

B. Delhi’s building boom is creating a bizarre
problem: snakes are increasingly biting people as they emerge from their
disturbed underground homes.

C. There isn’t enough anti-snake serum, largely
because there is no centralised agency that distributes the product.

D. If things don’t improve, more people could face
paralysis, and even death.

a. BCAD         
 b. DBCA           c. ABCD               d. CABD

6.

A. But the last decade has witnessed
greater voting and political participation by various privileged sections.

B. If one goes by the earlier record of
mid-term elections, it is likely that the turnout in 1998 will drop by anything
between four and six percentage points over the already low polling of 58 per
cent in 1996.

C. If this trend offsets the mid-term poll
fatigue, the fall may not be so steep.   

D. Notwithstanding a good deal of
speculation on this issue, it is still not clear as to who benefits from a
lower turnout.

a. BACD           b. ABCD           c. DBAC                d. CBDA

7.

A. After several routine elections there
comes a ‘critical’ election which redefines the basic pattern of political
loyalties, redraws political geography and opens up political space.

B. In psephological jargon, they call it
realignment.

C. Rather, since 1989, there have been a
series of semi-critical elections.

D. On a strict definition, none of the
recent Indian elections qualifies as a critical election.

a. ABCD              b. ABDC             c. DBAC              d. DCBA

8.

A. Trivial pursuits marketed by the
Congress, is a game imported from Italy.

B. The idea is to create an imaginary
saviour in times of crisis so that the party doesn’t fall flat on its
collective face.

C. Closest contenders are Mani Shankar
Aiyar, who still hears His Master’s Voice and V. George, who  is frustrated by the fact that his political
future remains Sonia and yet so far.

D. The current champion is Arjun for whom
all roads lead to Rome, or in this case, 10 Janpath.

a. ABDC          b. ABCD           c. DCBA              d. CDBA

9.

A. Good advertising can make people buy
your products even if it sucks.

B. A dollar spent on brainwashing is more
cost-effective than a dollar spent on product improvement.

C. That’s important because it takes
pressure off you to make good products.

D. Obviously, there’s a minimum quality
that every product has to achieve: it should be able to withstand the shipping
process without becoming unrecognizable.

a. BACD            b. ACBD          c. ADCB             d. BCDA

10.

A. Almost a century ago, when the father of
the modern automobile industry, Henry Ford, sold the first Model T car, he
decided that only the best would do for his customers.

B. Today, it is committed to delivering the
finest quality with over six million vehicles a year in over 200 countries
across the world.

C. And for over 90 years, this philosophy
has endured in the Ford Motor Company.

D. Thus, a vehicle is ready for the
customer only if it passes the Ford ‘Zero Defect Programme’.

a. ABCD             b. ACDB           c. ACBD            d. CDAB

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(b)    2(a)    
3(a)    4(b)     5(a)    
6(a)   7(b)    8(a)    
9(b)    10(c)   

Read Next