Logical Reasoning Quiz for MBA-CET

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various past actual papers of MBA entrance exams. Leave your answers/ responses
in the comments section below and we’ll soon let you know the correct answers!

Directions for Question No. 1-2

Seven people A, B, C, D, E, F, G are
planning to enjoy boating. There are only two boats, and the following
conditions are to be kept in mind.

(I) A will go in the same boat in which E
is to go.

(II) F cannot go in the boat in which C is,
unless D is also accompanying

(III) Neither B nor C can be given boat in
which G is.

(IV) The maximum number of persons in one
boat can be four only.

1. If F and B are in one boat, which of the
following statements is true?

(a) G is in the other boat

(b) D is in the other boat

(c) C is in the other boat

(d) E is with F and B in one boat

2. If E gets the boat with F, which of the
following is the complete and accurate list of the people who must be sitting
in other boat?

(a) F and E

(b) G and A

(c) D and A

(d) C, D and B

3. Four children A, B, C & D having
some chocolates each.

A gives B as many as he already has, he
gives C twice of what C already has and he gives D thrice of what D already
has.

Now, D gives 1/8th of his own chocolates to
B.

Then A gives 10% chocolates he now owns to
C and 20% to B.

Finally, all of them have 35 chocolates
each.

What is the original number of chocolates
each had in the beginning?

(a) A-110, B-10, C-10, D-10

(b) A-90, B-20, C-20, D-10

(c) A-70, B-25, C-25, D-20

(d) A-125, B-5, C-5, D-5

4. In a cricket team, three batsmen Ricky,
Sachin and Brian are the top three run-scorers in any order. Each of them gives
two replies to any question, one of which is true and the other is false,
again, in any order. When asked about who the top scorer was, following were
the replies they gave:

Sachin: I got the top score. Ricky was
second.

Brian: I got the top score. Sachin was
second.

Ricky: I got the top score. Sachin was
third

Which of the following is the correct order
of batsmen who got the top score, second best and third best score
respectively?

(a) Brian, Ricky, Sachin

(b) Brian, Sachin, Ricky

(c) Ricky, Sachin, Brian

(d) Sachin, Brian, Ricky

5. 60 employees in an office were asked
about their preference for tea and coffee. It was observed that for every 3
people who prefer tea, there are 2 who prefer coffee. For every 6 people who
prefer tea, there are 2 who drink both of tea and coffee. The number of people
who drink both is the same as those who drink neither.

How many people drink both tea and coffee?

(a) 10               (b)
12               (c) 14              (d) 16

6. A clock strikes once at 1 o’clock, twice
at 2 o’clock and so on. If it takes 6 seconds to strike at 3 o’clock, how much
time will it take to strike at 9 o’clock?

(a) 24 seconds            (b) 18 seconds            (c)
20 seconds             (d) None of these

Direction for Questions 7 – 8

E-1, E-2 and E-3 are three engineering students
writing their assignments at night. Each of them starts at a different time and
completes at a different time. The digit in their names and the order of their
starting and completing the assignment is certainly not the same. The last
student to start is the first to complete the assignment.

7. Who is the first student to start writing the
assignment?

(a) E-1             (b)
E-2             (c) E-3             (d) Cannot be decided

8. Who is the last student to complete the assignment?

(a) E-1             (b)
E-2             (c) E-3             (d) Cannot be decided

Directions for Questions 9 – 10

A, B and C are three students from Don Bosco School
and P, Q and R are three students from Elite School. Q is brighter than R but
duller than the Don Bosco School student who is brighter than A. The same Don
Bosco School student is duller than P but is brighter than C.

9. Who is brightest among all?

(a) B                (b)
P                 (c) R                 (d) Cannot be decided

10. Who is the dullest among the three students from Elite School?

(a) P                 (b) Q                (c) R                 (d) Cannot be decided

To
get fresh updates about different exams on your Facebook & Twitter
timelines, subscribe to our pages created specifically for them. We will post
only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(a)    2(d)    
3(a)    4(a)     5(b)    
6(a)   7(c)    8(a)    
9(b)    10(c)   

Read Next