Logical Reasoning Quiz for MAT, MAH-MBA CET

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various past actual papers of MBA entrance exams. Leave your answers/ responses
in the comments section below and we’ll soon let you know the correct answers!

Directions for Question No. 1-3: Use the
information given below to answer.

i. There is a group of 5 persons, namely A,
B, C, D and E

ii. In the group there is one badminton
player, one chess player and one tennis player

iii. A and D are unmarried ladies and do
not play any games

iv. No lady is a chess player or a
badminton player

v. There is a married couple in the group
of which E is the husband

vi. B is the brother of C and is neither a
chess player nor a tennis player

1. Which of the groups has only ladies?

  (a) ABC            (b)
BCD            (c) CDE            (d) None of the above

2. Who is the tennis player?

(a) B                (b)
C                (c) D                (d) E

3. Who is the wife of E?

(a) A                (b)
B                (c) D                (d) None of the above

4. Consider the following statements and
answer the question.

M, N, O and P are all different
individuals.

M is the daughter of N.

N is the son of O.

O is the father of P.

Which among the following statements is
contradictory to the above premises?

(a) P is the father of M.

(b) O has three children.

(c) M has one brother.

(d) M is the granddaughter of O.

5. There are 3 societies A, B, C having
some tractors each.

A gives B and C as many tractors as they
already have. After some days B gives A and C as many tractors as they have.
After some days C gives A and B as many tractors as they have. Finally each has
24 tractors.

What is the original No. of tractors each
had in the beginning?

(a) A-29, B-21, C-12

(b) A-39, B-21, C-12

(c) A-21, B-12, C-29

(d) A-21, B-12, C-39

6. Although most of the fastest growing
jobs in today’s economy require a college degree, many of the new jobs being
created-from home health aide to desktop publisher-require knowledge other than
that gained from earning a degree. For workers in those jobs, good basic skills
in reading, communication, and mathematics play an important role in getting a
job and developing a career.

From the information given above it can be
validly concluded that, in today’s economy,

(a) Skills in reading, communication, and
mathematics play an important role in developing a career as a desktop
publisher.

(b) Majority of the new jobs being created
require knowledge other than that gained from earning a college degree.

(c) A job as a home health aide will rely
more on communication skills than on basic skills in reading and mathematics.

(d) If a job is one of the fastest growing
jobs, it will require a college degree.

7. According to the National Agricultural
Aviation Society (NAAS), without the use of crop protection products to control
insects, weeds, and diseases, crop yields per acre will drop by more than 50
percent. The first aerial application of insecticide occurred in 1921, and it
was a huge success. By contrast, in today’s economy all aircrafts that are
classified as aerial applicators do more than just apply insecticide; they also
spread seed and apply fertilizer.

From the information given above it CANNOT
be validly concluded that

(a) According to the NAAS, if crop yields
per acre never drop by more than 50 percent, then crop protection products have
been used to control insects, weeds, and diseases

(b) In today’s economy, any aircraft that
cannot be used to apply fertilizer cannot be classified as an aerial applicator

(c) In today’s economy, if an aerial
applicator is used, then it will be able to spread seed and to apply
fertilizer.

(d) According to the NAAS, if crop yields
per acre drop by more than 50 percent, then crop protection products have not
been used to control insects, weeds, and diseases.

8. Lou observes that if flight 409 is cancelled, then
the manager cannot possibly arrive in time for the meeting. But the flight was
not cancelled. Therefore, Lou concludes that the manager will certainly be on
time. Evelyn replies that even if Lou’s premises are true, his argument is
fallacious. And therefore, she adds the manager will not arrive on time after
all.

Which of the following is most accurate in relation to
this discussion?

(a) Evelyn is mistaken in thinking Lou’s
argument to be fallacious, and so her own conclusion is unwarranted.

(b) Evelyn is right about Lou’s argument,
but nevertheless her own conclusion is unwarranted. (c) Since Evelyn is right
about Lou’s argument, her own conclusion is well-supported.

(d) Since Evelyn is mistaken about Lou’s
argument, her own conclusion must be false.

9. Cars are safer than planes. Fifty percent of plane
accidents result in death, while only one percent of car accidents result in
death.

Which of the following, if true, would most seriously weaken the
argument above?

(a) Planes are inspected more often than
cars.

(b) The number of car accidents is several
hundred thousand times higher than the number of plane accidents.

(c) Pilots never fly under the influence of
alcohol, while car drivers often do.

(d) Plane accidents are usually the fault
of air traffic controllers, not pilots.

10. How many Mondays are there in a particular month of a particular
year if the month ends on Wednesday?

(a) 4                 (b)
5                 (c) 3                 (d) Cannot be specified.

To
get fresh updates about different exams on your Facebook & Twitter
timelines, subscribe to our pages created specifically for them. We will post
only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(d)    2(b)    
3(d)    4(a)     5(b)    
6(b)   7(d)    8(b)    
9(b)    10(d)   

Read Next