Data Interpretation Quiz for MBA entrance exams

Dear readers,

This quiz consists of questions from various past years’
papers of MBA entrance exams such as CAT, XAT, SNAP, NMAT, etc. Leave your
answers/ responses in the comments section below and soon we’ll let you know
the correct answers!

Q. 1 to 5: The following table gives the national
income and the population of a country for the years 1984 – 85 to 1989 – 90.
For each of the following questions, choose the best alternative:

1. The increase in the per capita income compared to
the previous year is lowest for the year

(a) 1985-86

(b) 1986-87

(c) 1987-88

(d) 1989-90

2.  The per
capita income is highest for the year

(a) 1984-85

(b) 1985-86

(c) 1987-88

(d) 1989-90

3.  The
difference between the percentage increase in per capita income and the
percentage increase in the population compared to the previous year is highest
for the year

(a) 1985-86

(b) 1986-87

(c) 1987-88

(d) 1988-89

4.  The rate of
increase in population was lowest in the year:

(a) 1985-86

(b) 1987-88

(c) 1989-90

(d) None of these

5.  The increase
in the per capita income compared to the previous year among the years given
below was highest for the year
:

(a) 1985-86

(b) 1986-87

(c) 1988-89

(d) 1989-90

Q. 6 to 10 – Read the following information and answer the questions that follows:

Ghosh Babu deposited a certain sum of money in a bank
in 1986. The bank calculated interest on the principal at 10 percent simple
interest, and credited it to the account once a year. After the 1st year, Ghosh
Babu withdrew the entire interest and 20% of the initial amount. After the 2nd
year, he withdrew the interest and 50% of the remaining amount. After the 3rd
year, he withdrew the interest and 50% of the remaining amount. Finally after
the 4th year, Ghosh Babu closed the account and collected the entire balance of
Rs. 11,000.

6. The initial amount in rupees, deposited by Ghosh
Babu was

(a) 25,000

(b) 75,000

(c) 50,000

(d) None of these

7.  The year, at
the end of which, Ghosh Babu withdrew the smallest amount was

(a) First

(b) Second

(c) Third

(d) Fourth

8.  The year, at
the end of which, Ghosh Babu collected the maximum interest was

(a) First

(b) Second

(c) Third

(d) Fourth

9.  The year, at
the end of which, Ghosh Babu withdrew the maximum amount was

(a) First

(b) Second

(c) Third

(d) Fourth

10.  The total
interest, in rupees, collected by Ghosh Babu was

(a) 12,000

(b) 20,000

(c) 4,000

(d) 11,000

To get fresh updates about MBA exams on your Facebook
& Twitter timelines, subscribe to our pages created specifically for them.
We will post only exam specific links on these pages:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(b)    2(d)    
3(d)    4(a)     5(c)    
6(c)   7(d)    8(a)    
9(b)    10(a)   

Read Next