Analytical and Logical Reasoning Quiz for MBA entrance exams

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various past papers of MBA entrance exams. Leave your answers/ responses in the
comments section below and we’ll soon let you know the correct answers!

Questions 1 to 10: Each of these questions
contains six statements followed by four sets of combinations of three. Choose
the set in which the statements are most logically related. 

1. 

A. Smoking causes cancer.

B. All cigarettes are hazardous to health.

C. Smoking doesn’t cause cancer sometimes.

D. One brand of cigarettes is cham – cham.

E. Brand X causes cancer.

F. Cham – cham is bad for health.

(a) ABE 
          (b) BDF            (c)
ABD            (d)
ABC 

2. 

A. All good bridge players play good chess.

B. Many good chess players are not bridge
players.

C. Goren is a good bridge player.

D. Goren plays chess well.

E. Spassky plays chess well.

F. Spassky plays bridge badly.

(a) ABD 
          (b) BEF             (c)
ACE            (d)
ACD 

3. 

A. All snakes are reptiles.

B. All reptiles are not snakes.

C. All reptiles are cold blooded.

D. All snakes lay eggs.

E. All reptiles lay eggs.

F. Snakes are cold blooded.

(a) ADE 
          (b) BDE            (c)
ABE            (d)
ACF  

4. 

A. All leaves are green.

B. All leaves have chlorophyll.

C. Chlorophyll is green.

D. All plants have leaves.

E. All plants have chlorophyll.

F. Only leaves have chlorophyll.

(a) BDE 
          (b) BEF             (c)
BDF            (d)
AEF 

5. 

A. Some men are bald.

B. Bald people are intelligent.

C. Raman is a man.

D. Raman is bald.

E. Raman is intelligent.

F. All men are intelligent.

(a) ABF 
          (b) BDE            (c)
BCD            (d)
BEF 

6. 

A. No barbarian is gentleman.

B. Some gentlemen are barbarians.

C. Some gentlemen are rude.

D. No gentlemen are rude.

E. Some barbarians are not rude.

F. All barbarians are rude.

(a) ABE 
          (b) BCE            (c)
ADF            (d)
BDE 

7. 

A. Metal is good material for desks.

B. Desks are made of metal.

C. This object is not a desk.

D. This object is a desk.

E. This object is not made of metal.

F. This is made of metal.

(a) ADF 
          (b) BCE            (c)
ABD             (d) BDF 

8. 

A. Mathew and Paul are siblings.

B. Siblings are known to quarrel often.

C. Mathew and Paul don’t quarrel.

D. All those who quarrel are siblings.

E. Paul and Mathew quarrel often.

F. Mathew and Paul cannot be siblings.

(a) BDE 
          (b) ADF            (c)
CDE            (d)
ABE

9. 

A. Painting and music is art.

B. Art is symptom of culture.

C. Culture and art are complementary.

D. Music is a form of art.

E. Painting is a form of art.

F. Music shows culture.

(a) BDF 
          (b) AEF             (c)
ACE            (d)
CEF 

10. 

A. Different hues are obtained from primary
colours.

B. A rainbow consists of several hues.

C. Blue and red can give different hues.

D. Red is a primary color.

E. Blue can give different hues.

F. Red can give different hues.

(a) ACE 
          (b) AEF             (c) ADF            (d)
CDF

To
get fresh updates about different exams on your Facebook & Twitter
timelines, subscribe to our pages created specifically for them. We will post
only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(b)    2(d) 
   3(d)    4(a)    
5(b)     6(d)   7(d)   
8(d)     9(a)    10(c)   

Read Next