HomeMBAXAT

Verbal Aptitude Quiz for MBA entrance exams

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various past papers of MBA entrance exams. Leave your answers/ responses in the
comments section below and soon we’ll let you know the correct answers!

1.
Nature is ________ and unchangeable, and it is ________ as to whether its
hidden reasons and ________ are ________ to man or not.

The
option that best fill the blanks in the above sentence would be:

A. relentless, indifferent, actions,
understandable

B. persistent, heartless, actions,
comprehensible

C. inexorable, apathetic, activities,
explicable

D. harsh, indifferent, actions,
understandable

E. inescapable, unconcerned, activities,
intelligible

2.
________ you have a doubt, why not go and verify? I shall be waiting in the
shade ________ this banyan tree till you come back ________ me.

The
option that best fill the blanks in the above sentence would be:

A. if; under; on

B. as; of; for

C. as; of; at

D. for; under; at

E. if; of; to

3.
Media are not just passive channels of information. Not only do they supply the
stuff of thought, but they also shape the process of thought. And what the
Internet seems to be doing is chipping away our capacity for concentration.

Which
of the following, if true, would most strengthen the argument presented above?

A. Nietzsche was forced to use a typewriter
when he started losing his vision. After he mastered the machine, he could type
with his eyes closed. It was later found that under the effect of the machine,
Nietzsche’s prose “changed from arguments to aphorisms, from thoughts to puns,
from rhetoric to telegram style”.

B. One of the effects of the timekeeping
instruments has been that we have started deciding on our daily activities
based on the clock and not based on our senses.

C. Studies have shown that the essay
writing skills of an average 15 – 20 year old, who spends a lot of time
browsing the Internet, is comparable to what it was among the average] 5-20
year old, throughout the] 980s and the 1990s.

D. A recent study has shown that the number
of people who fall asleep while reading a printed book has increased in the
last five years.

E. The ability of the younger judges, who
have grown up with ready access to Internet, to judge complex and intricate
cases, has, on an average, become better as compared to what it was for judges
of comparable age profile during the 1920s.

4.
Which of the following, if true, would most weaken the argument presented in
the previous question?

A. Nietzsche was forced to use a typewriter
when he started losing his vision. After he mastered the machine, he could type
with his eyes closed. It was later found that under the effect of the machine,
Nietzsche’s prose “changed from arguments to aphorisms, from thoughts to puns,
from rhetoric to telegram style”.

B. One of the effects of the timekeeping
instruments has been that we have started deciding on our daily activities
based on the clock and not based on our senses.

C. Studies have shown that the essay
writing skills of an average 15 – 20 year old, who spends a lot of time
browsing the Internet, is comparable to what it was among the average 15-20
year old, throughout the] 980s and the 1990s.

D. A recent study has shown that the number
of people who fall asleep while reading a printed book has increased in the
last five years.

E. The ability of the younger judges, who
have grown up with ready access to Internet, to judge complex and intricate
cases, has, on an average, become better as compared to what it was during the
1920s.

5.
Impressions are direct, vivid, and forceful products of immediate experience;
ideas are merely feeble copies of these original impressions.

Assuming
the above statement is true, which of the statements logically follow from it?

I.
Every impression leads to an idea.

II.
Ideas must follow an antecedent impression.

III.
The colour of the 2011 XAT test booklet right in front of a candidate is an
impression to her, whereas the memory of the colour of her television set is an
idea.

IV.
If one was interested in origin of the idea of the colour of a television set,
then one need to understand the impressions from which this idea was derived.

A. I & III           B. II & III          C.
II & IV          D. II, III & IV                 E. I, II, III & IV

6.
“On a wing and a prayer the Indian team landed in Heathrow to take on
their formidable opponents”.

From
the above sentence it can be inferred that the Indian team was         

A. high in spirits

B. well prepared

C. over confident    

D. under prepared

E. buoyant

7.
It ______ not look like a great deal today, but back then it was a coup: no man
before _____to import tea directly into Ireland.                          

The
option that will best fill the blanks in the above sentences would be:

A. may, has dared

B. may, had dared

C. might, have dared

D. might, have ever dared

E. may, ever dared

8.
“It was AC Milan’s success in Europe in the sixties that introduced the
‘libero’ as the Italian default and, a quarter of a century later, it was AC
Milan’s success in Europe that killed it off.”

Which
of the following was not implied in the above sentence?        
  

A. AC Milan was successful in Europe in the
sixties with the help of a ‘libero’

B. AC Milan was successful in Europe in the
late eighties without a ‘Iibero’

C. The ‘Iibero’ was an Italian default for
almost a quarter of a century.

D. AC Milan was not successful in Europe
for almost a quarter of a century.

E. The Italians seldom used a ‘libero’
since late eighties.

9.
Choose the odd one:

A. Chaos / Order

B. Fact / Fiction

C. Virtue / Vice

D. Study / Analyse

E. Light / Darkness        

10.
The 2001 census showed a sharp fall in the literacy rate compared to 1991, but
an increase in the literacy rate by 2006 suggests that between 1991 and 2006
lndia progressed in terms of literacy rate.

Which
of the following statements, if true, best refutes the above argument? 

A. One of the causes of more literacy is
the increased population growth rate.

B. Although there was no census in 2006 the
information about the literacy rate is reliable.

C. Many of those who were illiterate in
2001 became literate by 2006.

D. The rate of fall in literacy rate
between 1991 and 2001 was more than the rate of rise in literacy rate between
2001 and 2006.

E. The rise in literacy rate between 2001
and 2006 was due to persistent campaign on television and FM radio.

11.
Ravindra Dubey was guilty of embezzlement. It means that Ravindra Dubey          

A. did not pay his bills.

B. misappropriated assets he was entrusted
with.

C. engaged in circulating black money in
the economy.

D. cheated on his spouse.

E. misreported educational qualification.

12.
Read the sentences and choose the option that best arranges them in a logical
order.     

A.
Some of these are tangible while others are not.

B.
The micro factors look at brand building, product development, competition,
pricing, decision making within organizations etc.

C.
Another way to classify these factors is to distinguish which of them are macro
in nature and which of them are micro.

D.
The macro factors comprise government policies, state of the economy, changing
demographics etc.

E.
The factors influencing forecasts include social, technological, economic,
political, religious, ethnic, governmental, and natural factors.

A. E-A-C-D-B

B. E-C-B-D-A

C. A-E-C-D-B

D. D-B-A-C-E

E. E-D-B-A-C

13.
Which of the following sentences is grammatically incorrect?        

A. Bats are able to fly in the dark.

B. Bats can fly in the dark

C. Bats have the ability to fly in the
dark.

D. Bats cannot fly in the dark if it rains.

E. Bats have the ability of flying in the
dark, if it does not rain.

14.
Alfredo, Diego and Lionel are discussing Argentinean football.

Alfredo:
Argentina was a football powerhouse.

Diego:
Argentina is a football powerhouse.

Lionel:
Argentina will be a football powerhouse.

Which
of the following cannot be inferred from the above conversation?
          

A. Lionel is optimistic about the future.

B. Alfredo, Diego and Lionel may disagree
on certain things.

C. Diego views the present positively.

D. Alfredo completely disagrees with Diego.

E. Alfredo has positive feelings about the
past.

15.
Choose the grammatically correct sentence from the options given below
.          

A. Surprisingly, given the recent labour
problems in the factory, the factory manager has enjoyed considerable support
from they who had previously challenged his leadership.

B. Surprisingly, given the recent labour
problems in the factory, the factory manager has enjoyed considerable support
from them who had previously challenged his leadership.

C. Surprisingly, given the recent labour
problems in the factory, the factory manager has enjoyed considerable support
from he who had previously challenged his leadership.

D. Surprisingly, given the recent labour
problems in the factory, the factory manager has enjoyed considerable support
from those who had previously challenged his leadership.

E. Surprisingly, given the recent labour
problems in the factory, the factory manager has enjoyed considerable support
from that who had previously challenged his leadership.

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(c)    2(e)    
3(a)    4(e)     5(d)    
6(d)   7(b)    8(d)    
9(d)    10(d)    11(b)     
12(a)      13(e)       14(d)    
15(d)

Read Next