Verbal Aptitude quiz for MBA entrance exam

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various past papers of MBA entrance exams. Leave your answers/ responses in the
comments section below and soon we’ll let you know the correct answers!

Direction for Q. 1 to 5: Choose the grammatically correct option from the
following.

1.

(a) ‘Are these gloves belonging to you?’ she asked.

(b) ‘Does this gloves belong to you?’ she asked.

(c) ‘Do these gloves belongs to you?’ she asked.

(d) ‘Do these gloves belong to you?’ she asked.

2.

(a) I live in a house in a street in the countryside. The street is called
“Bear Street” and the house is old – more than 100 years old!

(b) I live in the house in the street in the countryside. The street is
called “Bear Street” and the house is old – more than 100 years old!

(c) I live in a house in the street in the countryside. The street is
called “Bear Street” and the house is old-more than 100 years old!

(d) I live in a house in a street in the countryside. The street is called
“Bear Street” and a house is old – more than 100 years old!

3.

(a) The teachers will be able to visit our schools and compare our teaching
methods to their own.

(b) The teachers will be able to pay a visit to our schools and compare
teaching methods for their own.

(c) The teachers will be able to visit our schools and compare our teaching
methods with their own.

(d) The teachers will be able to visit our school and compare their
teaching method with their own

4.

(a) Could you give me the amount that you filled out in the check which was
sent?

(b) Could you give me the amount what you filled out in the check you sent?

(c) Could you give me the amount for which you filled out in the check you
sent?

(d) Could you give me the amount wherein you filled out in the check you
sent?

5.

(a) I have completed the work yesterday.

(b) I did completed the work yesterday.

(c) I have had completed the work
yesterday.

(d) I completed the work yesterday.

Direction for Q. 6 to 10: Choose the correct synonymous word or description
for each italicized word.

The Jan Lokpal Bill, also referred to (6) as the citizens’ ombudsman bill,
is a proposed independent (7) anti-corruption law in India. Anti-corruption
social activists proposed it as a more effective improvement on the original
Lokpal bill, which is currently being proposed by the Government of India. The
Jan Lokpal Bill aims to effectively deter (8) corruption, redress grievances (9)
of citizens, and protect whistle-blowers. If made into law, the bill would create
an independent ombudsman (10) body called the Lokpal. It would be empowered to
register and investigate complaints of corruption against politicians and
bureaucrats without prior government approval.

6. (a) described as      (b) included
in           (c) supported for       (d) reformed as

7. (a) self-centered    (b) impartial               (c) self-seeking           (d) self-possessed

8. (a) swell                  (b)
prevent                 (c) propel                    (d) lucubrate

9. (a) complaints        (b)
dishonesty            (c) committees           (d) opinions

10.

(a) a government appointee who investigates complaints by private persons
against bureaucrats and / or politicians

(b) a government appointee who investigates complaints by government
against common citizens.

(c) a government appointee who investigates complaints by citizens against
citizens.

(d) a government appointee who investigates complaints by government
against government officials

To get fresh updates about MBA exams on your Facebook & Twitter
timelines, subscribe to our pages created specifically for them. We will post
only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(d)    2(a)    
3(c)    4(a)     5(d)   
 6(a)   7(b)   
8(b)     9(a)    10(a)

Read Next