Professional Knowledge Quiz for IBPS SO (I.T.)

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various Banking entrance exams held during the last few years. Leave your
answers/ responses in the comments section below and we’ll soon let you know
the correct answers!

Directions
(Q. 1-10)

1.
The FIFO algorithm____________?

(A) executes first the job that first entered
the queue

(B) executes first the job that last
entered the queue

(C) execute first the job that has been in
the queue the longest

(D) executes first the job with the Ieast
processor needs

(E) None of the above

2.
The computational technique used to compute the disk storage address of
individual records is called?

(A) bubble memory

(B) hashing

(C) dynamic reallocation

(D) key fielding

(E) None of the above

3.
Round-robin scheduling ___________?

(A) allows processor-bound tasks more time
in the processor

(B) is quite complex to implement

(C) give each task the same chance as the
processor

(D) allows interactive tasks quicker access
to the processor

(E) None of the above

4.
Which of the following is/are the advantages of modular programming?

(A) Easy debugging

(B) Modules can be reused in other programs
 

(C) The program is much easier to change

(D) Easy to compile

(E) All of the above

5.
. . . . . . . . . carries out meaning of action implementing instruction.

(A) Instruction execution

(B) Instruction fetch

(C) Instruction program

(D) Instruction decode

(E) None of the above

6.
When was the first version of disk operating system DOS version 1.0 launched by
IBM?

(A) 1981

(B) 1982

(C) 1983

(D) 1984

(E) None of the above

7.
Name the operating system which was most popular at the time when IBM released
its first PC in 1981?

(A) OS/360

(B) CP/M

(C) MS-DOS

(D) PC-DOS

(E) None of the above

8.
What is the name of the operating system for the laptop computer called
MacLite?

(A) MS-DOS

(B) DOS  

(C) Windows

(D) OZ

(E) None of the above

9.
Which of the following is not a phrase of compiler

(A) Syntax Analysis

(B) Lexical Analysis

(C) Codes generation  

(D) Error correction

(E) None of the above

10.
The operating system of a computer serves as a software interface between the
user and _____________?

(A) Hardware

(B) Screen  

(C) Memory

(D) Peripheral

(E) None of the above

To follow our
Banking portal on Facebook and Twitter, click on the following links:

Bank PO:

Facebook: https://www.facebook.com/pagalguybankpo

Twitter: https://twitter.com/PaGaLGuYBankPO

Answers 

1(a)    2(d)    3(c)   
4(e)    5(a)      6(a)    
7(b)      8(d)     9(d)     
10(a)    

Read Next