Professional Knowledge Quiz for IBPS SO (I.T.)

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various Banking entrance exams held during the last few years. Leave your
answers/ responses in the comments section below and we’ll soon let you know
the correct answers!

Directions
(Q. 1-10)

1.
_______ key is used to move the cursor to the end of the paragraph.

(A) $

(B) |    

(C) {

(D) }

(E) None of the above

2.
In a system employing message passing, when a message is sent to a shared
temporary data structure, this general approach is called?

(A) direct addressing

(B) indirect addressing

(C) blocking

(D) addressing

(E) None of the above

3.
________ command is used to display the characteristics of a process?

(A) au

(B) du

(C) ps

(D) pid

(E) None of the above

4.
Which of the following command is used to terminate a process?

(A) Haltsys

(B) Kill

(C) Cancel

(D) Shutdown

(E) None of the above

5.
___________ command is used to terminate all processes in your system except
the login shell.

(A) Cancel 1

(B) Cancel all

(C) Kill 0

(D) Kill 1

(E) None of the above

6.
Which of the following command is used to have a two way communication with any
person who is currently logged in?

(A) Write

(B) Mesg

(C) Grep

(D) Mail

(E) None of the above

7.
__________ command addresses all users who are currently hooked on?

(A) Mail

(B) Wall

(C) Mesg

(D) Write

(E) None of the above

8.
Which of the following command is used to update access and modification times
of a file?

(A) grep

(B) touch

(C) wc

(D) cat

(E) None of the above

9.
The UNIX file system stores a date in physical blocks of _________? 

(A) 1,024 bytes

(B) 256 bytes

(C) 512 bytes

(D) 2,048 bytes

(E) None of the above

10.
Which of the following is invalid file name?

(A) shutry

(B) TRY

(C) trial

(D) my.file

(E) None of the above

To follow our
Banking portal on Facebook and Twitter, click on the following links:

Bank PO:

Facebook: https://www.facebook.com/pagalguybankpo

Twitter: https://twitter.com/PaGaLGuYBankPO

Answers 

1(d)    2(a)    3(c)   
4(b)    5(c)      6(e)    
7(b)      8(b)     9(c)     
10(e)     

Read Next