NIACL – AO – Interview Experience by Sanjeev

Delhi morning shift 20-02-2015

Mine was 3rd from last around 2:15 p.m.

Strict document verification. Took undertaking for class 10 And 12 certificate and caste validity certificate.

Five members in board. 4 males one female.

Mine lasted 10 minutes.

Questions and my answers..

1. Tell how many total non life insurance companies functioning in india??

Ans.. Sir 28.

2. How many are public sector and their head quarters??

Ans.. Sir 4. Uiic  chennai, niacl  mumbai, nicl  kolkata, oicl new delhi.

3. Is gic still there? What is that??

Ans. Sir gic is re insurance company. Its still there..

4. What is re insurance??

Ans.. Sir re insurance is insurance taken by an insurance company to compensate its claims burden.

5. You are a b.d.s and doing private practice still why do u want to come in insurance??

Ans. Sir private practice is a difficult job. Despite doing hardwork there remains a sense of insecurity in mind about income. Sometimes income is more and sometimes less. To get freedom from this insecurity i want a govt job thats why i want a govt job.

6. But insurance will be a new sector for you, how would u succeed in it??

Ans. Sir i have always remained a hardworking man. With my hardwork and dedication i will get success for sure..

7. But with hardwork u can attain success in ur field also.

Ans. Sir my clinic is going ok but as i told u i want to get free from i come insecurity.

8.ok. U are married.what does your wife do?

Ans. Sir she is an mba. Right now she is taking care of our baby. She is not working.

9. Did u apply for other jobs? What are results??

Ans. Sir i applied for uiic ao and ibps po. I could not get selected in uiic and missed ibps po by 2 marks.

10..what is the name of policy taken usually by doctors and why??

Ans. Sir i dont know the name of policy but doctors take that to meet the risk of any untoward happening at clinic with any patient and for insurance against damage to machines and equipments in clinic.

Then he told me about some details of such policies.

11. What is corporate governance??.

Ans. Sorry sir i dont have knowledge.

12. What is corporate social responsibility?

Ans. Sir it is social responsibility taken by corporate sector. They dedicate some of their incomes towards social welfare.

13. Where do u see corporate social responsibility?

Ans. Sir some companies donate in primeminister relief fund, some maintain parks while others run ngos.

14. What are basic principles of insurance.

Ans. Sir there are 7 principles. Nature of contract, principle of utmost good faith.

15. Who offers a contract and who accepts it?

Ans. Sir. Insurer offers contract while person getting insured accepts it.

16. Or it is the other way?

Ans. Sir i think so.

17. What about good faith??

Ans. Sir both parties will keep good faith. I.e the insurer will not hide any info about terms and conditions while the person getting insured wont do any fake claims

Then he said that its right but the person getting insured will not hide any details. I said yes sir.

Ok man. All the best to you.

I said thanks sir. Have a good day.

Guys as the interview was based on i surance sector more. So my english fluency was not good as i had to think before answering. Please read my interview and evaluate how much score i can get. I am hoping 115 in written. What are my chances. Thanks. I have shared all my experience. i am worried . [lease reply asap

Read Next