Logical Reasoning Quiz for MBA entrance exams

Dear Readers,

This quiz consists of actual questions from various CAT
papers from the last few years. Leave your answers/ responses in the comments
section below and soon we’ll let you know the correct answers!

Questions 1 to 10: Each of these questions contains six statements followed by four sets
of combinations of three. Choose the set in which the statements are logically
related.

1.

A. Some of my closest friends disapprove of me.

B. Some of my closest friends are aardvarks.

C. All of my closest friends disapprove of me.

D. All who disapprove of me are aardvarks.

E. Some who disapprove of me are aardvarks.

F. Some of my closest friends are no aardvarks.

(a) BCD          
(b) ABD             (c) BCE            (d) ABE

2.

A. All those who achieve great ends are happy.

B. All young people are happy.

C. All young people achieve great ends.

D. No young people achieve great ends.

E. No young people are happy,

F. Some young people are happy.

(a) ADE               (b) ABF               (c) ACB               (d) ADF

3.

A. All candid men are persons who acknowledge merit in
a rival.

B. Some learned men are very candid.

C. Some learned men are not persons who acknowledge
merit in a rival.

D. Some learned men are persons who are very candid.

E. Some learned men are not candid.

F. Some persons who recognize merit in a rival are
learned.

(a) ABE                 (b) ACF              (c) ADE               (d) BAF

4.

A. All roses are fragrant.

B. All roses are majestic.

C. All roses are plants.

D. All roses need air.

E. All plants need air.

F. All plants need water.

(a) CED       (b) ACB             (c) BDC             (d) CFE

5.

A. All men are men of scientific ability.

B. Some women are women of scientific ability.

C. Some men are men of artistic genius.

D. Some men and women are of scientific ability.

E. All men of artistic genius are men of scientific
ability.

F. Some women of artistic genius are women of
scientific ability.

(a) ACD            (b) ACE              (c) DEF                (d) ABC

6.

A. No fishes breathe through lungs.

B. All fishes have scales.

C. Some fishes breed up stream.

D. All whales breathe through lungs.

E. No whales are fishes.

F. All whales are mammals.

(a) ABC            (b) BCD            (c) ADE             (d) DEF

7.

A. Some mammals are carnivores.

B. All whales are mammals.

C. All whales are aquatic animals.

D. All whales are carnivores.

E. Some aquatic animals are mammals.

F. Some mammals are whales.

(a) ADF            (b) ABC              (c) AEF           (d) BCE

8.

A. First-year students of this college like to enter
for the prize.

B. All students of this college rank as University
students.

C. First-year students of this college are entitled to
enter for the prize.

D. Some who rank as University students are First-year
students.

E. All University students are eligible to enter for
the prize.

F. All those who like to are entitled to enter for the
prize
.

(a) AEF               (b) ABC               (c) BEC                 (d) CDF

9.

A. Some beliefs are uncertain.

B. Nothing uncertain is worth dying for.

C. Some belief is worth dying for.

D. All beliefs are uncertain.

E. Some beliefs are certain.

F. No belief is worth dying for.

(a) ABF            (b) BCD                (c) BEF                 (d) BDF

10.

A. No lunatics are fit to serve on a jury.

B. Everyone who is sane can do logic.

C. None of your sons can do logic.

D. Some who can do logic are fit to serve on a jury.

E. All who can do logic are fit to serve on a jury.

F. Everyone who is sane is fit to serve on a jury.

(a) BDE            (b) BEF              (c) BDF                (d) ADE

To get fresh updates about different exams on your
Facebook & Twitter timelines, subscribe to our pages created specifically
for them. We will post only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(c)    2(c)    
3(d)    4(a)     5(b)    
6(c)   7(d)    8(c)    
9(d)    10(b)   

Read Next