Logical Reasoning Quiz for MBA entrance exams

Dear readers,

This quiz consists of questions from various past papers of
MBA entrance exams. Leave your answers/ responses in the comments section below
and we’ll soon let you know the correct answers!

Directions 1 to 2: Each question contains six
statements followed by four sets of combinations of three. Choose the set in
which the statements are logically related.

1.

A. Some well-dressed people are sociable.

B. All sociable people are well-dressed.

C. Some well dressed people are dull.

D. No dull person is well-dressed.

E. Some sociable people are dull.

F. Some dull ones are well-dressed.

(a) ACE              (b) BCE                  (c) ADE                 (d) BEF

2.

A. Iran and Iraq are members of the UN.

B. Iran and Iraq are not friends.

C. Iran and Iraq are neighbours.

D. Some UN members are friends.

E. Not all members of the UN are friends.

F. All neighbours are not friends.

(a) ABE             (b) ABD                (c) CDF                  (d) AEF

Directions 3 to 9: Each of these questions has four
items. You are required to select that item which does not belong to the group.

3.

(a) authority

(b) cruel

(c) kind

(d) loyal

4.

(a) revenue

(b) income

(c) expenditure

(d) receivables

5.

(a) courage

(b) strength

(c) valour

(d) warrior

6.

(a) democracy

(b) voting

(c) monarchy

(d) dictatorship

7.

(a) Gold medalist

(b) Athlete

(c) Olympic Champion

(d) Record holder

8.

(a) Managers use their authority.

(b) Scientists use their logical abilities.

(c) Artists use their creative abilities

(d) Engineers use their technical skills.

9.

(a) Air travel is expensive.

(b) Most people travel to Australia by air.

(c) Businessmen travel a lot by air.

(d) Aeroplanes are expensive.

10. Each of the three friends knows whether the other
two have passed or failed in an examination, but does not know his own result.
The teacher comes and says, “At least one has failed”. If all three still do
not know their own results which of the following is true?

(a) One student has failed.

(b) Two students have failed.

(c) Two or more students have failed.

(d) All three have failed.

To get fresh updates about different exams on your
Facebook & Twitter timelines, subscribe to our pages created specifically
for them. We will post only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(d)    2(a)    
3(a)    4(c)     5(d)    
6(b)   7(a)    8(a)    
9(d)    10(c)   

Read Next