Logical Reasoning Quiz for MBA entrance exams

Dear
readers,

This quiz
consists of questions from various past papers of MBA entrance exams. Leave
your answers/ responses in the comments section below and we’ll soon let you
know the correct answers!

Directions 1 to 4: Read the text and the numbered
statements carefully and answer the questions given at the end.

Four people of different nationalities live on the
same side of a street in four houses each of different color. Each person has a
different favorite drink. The following additional information is also known:

The Englishman lives in the red house.

The Italian drinks tea.

The Norwegian lives in the first house on the left.

In the second house from the right they drink milk.

The Norwegian lives adjacent to the blue house.

The Spaniard drinks fruit juice.                         

Tea is drunk in the blue house.

The white house is to the right of the red house

1. The color of the Norwegian’s house is

(a) yellow             (b) white                (c) blue                       (d) red

2. Milk is drunk by

(a) Norwegian      (b)
English          (c) Italian         (d) None of the above

3. The Norwegian drinks

(a) milk           (b)
cocoa        (c) tea          (d) fruit juice.

4.  Which of the
following is not true?

(a) Milk is drunk in the red house.

(b) The Italian lives in the blue house.

(c) The Spaniard lives in a corner house.

(d) The Italian lives next to the Spaniard.

Directions 5 to 8: Refer to the following information
and answer the questions that follow.

“Kya – Kya” is an island in the South Pacific. The
inhabitants of “Kya – Kya” always answer any question with two sentences, one
of which is always true and the other always false.

5. You find that your boat is stolen. You question
three inhabitants of the island and they reply as follows:

John says, “I didn’t do it. Mathew didn’t do it.”

Mathew says. “I didn’t do it. Krishna didn’t do it.”

Krishna says. “I didn’t do it. I don’t know who did
it.”

Who stole your boat?

(a) John              (b) Mathew                  (c) Krishna                    (d) None of them

6.  There is
only one pilot on the island. You interview three men- Koik, Lony and Mirna.
You also notice that Koik is wearing a cap.

Mirna says, “Lony’s father is the pilot. Lony is not
the priest’s son.”

Koik says, “I am the priest. On this island, only
priests can wear caps.”

Lony says says, I am the priest’s son. Koik is not the
priest.”

Which of the following is true?

(a) Lony is not Koik’s son.             
(b) Koik is the pilot.                            (c) Mirna is the
pilot.               (d) Lony is the priest.

7.  You are
walking on the road and come to a fork. You ask the inhabitants Ram, Laxman and
Lila. “which road will take me to the village?”

Ram says, “I never speak to strangers, I am new to
these parts.”

Laxman says, “I am married to Lila. Take the left
road.”

Lila says, “I am married to Ram, He is not new to this
place.”

Which of the following is true?

(a) Left road takes you to the village.       (b) Right road takes you
to the village.      (c) Lila is married to Laxman.       (d) None of these.

8.  You want to
speak to the chief of the village. You question three inhabitants. Amar, Bobby
and Charles. Only Bobby is wearing a red shirt.”

Amar says. “I am not Bobby’s son. The chief wears a
red shirt.”

Bobby says, “I am Amar’s father, Charles is the
chief.”

Charles says, “The chief is one among us. I am the
chief.”

Who is the chief?

(a) Amar          (b) Bobby         (c) Charles             (d) None of them

Directions 9 to 10: Each of the following questions
has four items. Mark the one that does not belong to this group
.

9.

(a) Invoice

(b) Sales Tax

(c) Octroi

(d) Quotation

10.

(a) Equestrian

(b) Neigh

(c) Derby

(d) Bark

To get fresh updates about different exams on your
Facebook & Twitter timelines, subscribe to our pages created specifically
for them. We will post only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(a)    2(b)    
3(b)    4(d)     5(b)    
6(b)   7(a)    8(b)    
9(d)    10(d)   

Read Next