Analytical Reasoning for XAT

Dear readers,

This quiz consists of questions from past
actual XAT papers. Leave your answers/ responses in the comments section below
and soon we’ll let you know the correct answers!

Answer question nos. 1 to 3 based on the following information:

Mrs. Sharma has a house which she wants to convert to a hostel and rent it
out to students of a nearby women’ s college. The house is a two storey
building and each floor has eight rooms. When one looks from the outside, three
rooms are found facing North, three found facing East, three found facing West
and three found facing South. Expecting a certain number of students, Mrs.
Sharma wanted to follow certain rules while giving the sixteen rooms on rent:

All sixteen rooms must be occupied.

No room can be occupied by more than three students.

Six rooms facing north is called north wing. Similarly six rooms facing
east, west and south are called as east wing, west wing and south wing. Each
corner room would be in more than one wing. Each of the wings must have exactly
11 students. The first floor must have twice as many students as the ground
floor.

However, Mrs. Sharma found that three fewer students have come to rent the
rooms. Still, Mrs. Sharma could manage to allocate the rooms according to the
rules.

1. How many students turned up for renting the rooms?

A. 24                B. 27                C. 30                D. 33                 E. None of the above

2 . If Mrs. Sharma allocates the north-west corner room on the ground floor
to 2 students, then the number of students in the corresponding room on the
first floor, and the number of students in the middle room in the first floor
of the east wing are:

A. 2 and 1 respectively

B. 3 and I respectively

C. 3 and 2 respectively

D. Both should have 3 students

E. Such an arrangement is not possible.

3. If all the students that Mrs. Sharma expected initially had come to rent
the rooms, and if Mrs. Sharma had allocated the north-west comer room in the
ground floor to 1 student, then the number of students in the corresponding
room on the first floor, and the number of students in the middle room in the
first floor of the east wing would have been:

A. 1 and 2 respectively

B. 2 and 3 respectively

C. 3 and 1 respectively

D. Both should have 2 students.

E. More than one option is possible

Answer question nos. 4 to 6 based on the following information

Alex Company has its office at the third floor of a multi-storied building
in Mumbai. There are 5 rooms to be allotted to 5 managers (designated M1 to
M5), each of whom will occupy one room. Each room has its own advantages and
disadvantages. Some have the sea view, while others are closer to either the
lift or the dining room, while some are more spacious. Each of the five
managers was asked to rank the room preferences amongst the rooms 301, 302,
303, 304 and 305. Their preferences were recorded as follows:

Some managers did not indicate any preference for some rooms, as they did
want to be there under any condition. The company decided to allot rooms to
managers in such a way that so that the managers get rooms as per their best
preference or close to that.

4. How many managers would get their rooms as per their best preference?

A. 1      B. 2      C. 3      D. 4      E. 5

5. If manager X gets his/her 1st choice, then his /her preference ranking is
1 and so on. Management decided to allot rooms so that the sum of the
preference rankings of all the managers is minimized, What is the total
preference ranking for the rooms allotted to all the managers?

A. 5                  B. 6                  C. 7                  D. 8                  E.
9

6. Suppose that Manager M2 decides not to join the new zonal office and
Manager M6 takes his place. Manager M6 has the following preference ranking in
decreasing order: 301,303,302,304 – in this case what would be the sum of the
preference rankings allotted to all the five managers?

A. 5                  B. 6                  C. 7                  D. 8                  E.
9

Answer question nos. 7 to 8 based on the following information

Every Saturday, the members of Raja Harish Chandra Club meet in the
evening. All the members of the club are honest and never lie. Last Saturday,
the following conversation was heard at one of the tables with five members
sitting around it.

Satya Sadhan: In this club not all members are friends with each other.

Satyabrata: None of the pair of friends in this club has any common friend.

Satyajit: Every pair of members who are not friends has exactly two common
friends in this

club.

Satya Pramod: There are fewer than 22 people in this club.

7. How many members are there in the club?

A. 5                  B. 7                  C. 15                D. 16                E.
20

8. How many friends does Satya Sadhan have in the club?

A. 2                  B. 3                  C. 5                  D. 7                  E.
8

Answer question nos. 9 to 10 based on the following information:

On a certain day six passengers from Chennai, Bengaluru, Kochi, Kolkata,
Mumbai, and Hyderabad boarded the New Delhi bound Rajdhani Express from
TataNagar. The following facts are known about these six passengers:

. The persons from Kochi and Chennai are less than 36 years of age.

. Person Z, the youngest among all is a doctor.

. The oldest person is from Kolkata and his/her profession is same as that
of the person who got down at Mughal Sarai.

. The persons from Bengaluru, Chennai, Hyderabad and Mumbai got down at
four different stations. The eldest among these four got down at Koderma and
the youngest at Kanpur. The person who got down at New Delhi is older than the
person who got down at Mughal Sarai.

. The engineer from Bengaluru is older than the engineer from Chennai.

. While arranging the teachers in increasing order of age it was observed
that the middle person is as old as the engineer from Chennai.

. Person Y who got down at Mughal Sarai is less than 34 years old.

. The teacher from Kochi is four years older than the 31 year old doctor
who is not from Mumbai.

. In the past, three of the travellers have served in the Indian Army.

9. Which of the following options is true?

A. The person from Chennai is older than the person from Kochi.

B. The oldest teacher is from Mumbai.

C. The person from Mumbai is older than at least one of the engineers.

D. The person from Kochi got down at Mughal Sarai, and was an engineer.

E. The person who got down at New Delhi is older than Y, who in turn is
older than the person from Hyderabad.

10. If W is neither the youngest nor the oldest among the travellers from
her profession, which of the following is true about her?

A. She got down at Koderrna.

B. She is 36 years old.

C. She got down at Mughal Sarai.

D. She is from Kochi.

E. None of the above

To get fresh updates about MBA exams on your Facebook & Twitter
timelines, subscribe to our pages created specifically for them. We will post
only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(b)    2(c)    
3(e)    4(c)     5(c)   
 6(e)   7(d)   
8(c)     9(e)    10(d)   

Read Next