Analytical and Logical Reasoning Quiz for SNAP entrance exam

Dear readers,

This quiz consists of questions from past
SNAP actual papers. Leave your answers/ responses in the comments section below
and soon we’ll let you know the correct answers!

1. In a certain language,

(A) ‘Sun shines brightly’ is written as ‘ba
lo sul’;

(B) ‘Houses are brightly lit’ as ‘kado udo
ari ba’; and

(C) ‘Light comes from sun’ as ‘dapi kup lo
nro’. What words will be written for ‘sun’ and ‘brightly’?

(a)
Lo, ba

(b)
ba, lo

(c)
snl, lo

(d)
ba, sul

2. Each child in a family has at least 4
brothers and 3 sisters. What is the smallest number of children the family
might have?

(a)
7

(b)
8

(c)
9

(d)
10

3. In the following question two statements
are followed by two conclusions numbered I and II. Assume the two statements
are true even if they are at variance with commonly known facts. Then pick the
correct answer from the choices given below.

(A) Only conclusion I follows

(B) Only conclusion II follows

(C) Both conclusions I & II follow

(D) Neither conclusion I nor conclusion II
follows

Statements: Some doctors are fools. Joshi
is a doctor.

Conclusions:

I. Joshi is a fool.

II. Some fools are doctors.

(a)
A

(b)
B

(c)
C

(d)
D

4. Debu walks towards East then towards
North and turning 45° right walks for a while and lastly turns towards left. In
which direction is he walking now?

(a)
North

(b)
East

(c)
South-East

(d)
North-West

5. There are two cups, one containing
orange juice and one containing an equal amount of lemonade. One teaspoon of
the orange juice is taken and mixed with the lemonade. Then a teaspoon of this
mixture is mixed back into the orange juice. Is there more lemonade in the
orange juice or more orange juice in the lemonade?

(a)
More orange juice in the lemonade

(b)
More lemonade in the orange juice

(c)
Equal amount of each juice between the two cups

(d)
None of the above

6. Consider the statement and decide which
of the assumptions are implicit:

“In the present period of economic
hardships, education and small family norm may lead the nation to progress and
prosperity”

Assumptions:

A. Education and small family norms are
directly related to nations progress.

B. 
Big families find it difficult to bear the cost of education.

(a)
Only A is implicit

(b)
Only B is implicit

(c)
Both A & B are implicit

(d)
Neither A nor B is implicit

7. Beautiful beaches attract people, no
doubt about that. Just look at the city’s most beautiful beaches, which are
amongst the most overcrowded places in the state.

Which of the following exhibits a pattern
of reasoning similar to the one exhibited in the argument above?

(a)
Moose and bear usually appear at the same drinking hole at the same time of
day. Therefore, moose and bear must be feeling thirsty at about the same time.

(b)
Children who are scolded severely tend to misbehave more often than other
children. Hence if a child is not scolded severely, that child is less likely
to misbehave

(c)
During warm weather my dog suffers more fleas than during cool weather.
Therefore, fleas must thrive in a warm environment

(d)
Tally accounting software helps increase the work efficiency of its users. As a
result, these users have more time for other activities.

8. Abdul, Mala, and Chetan went bird
watching. Each of them saw one bird that none of the others did. Each pair saw
one bird that the third did not. And one bird was seen by all three. Of the
birds Abdul saw, two were yellow. Of the birds Mala saw, three were yellow. Of
the birds Chetan saw, four were yellow. How many yellow birds were seen in all?
How many non-yellow birds were seen in all?

(a)
7 yellow birds and 3 non yellow birds

(b)
5 yellow birds and 2 non yellow birds

(c)
4 yellow birds and 2 non yellow birds

(d)
3 yellow birds and 2 non yellow birds

9. In a school drill, a number of children
are asked to stand in a circle. They are evenly spaced and the 6th child is
diametrically opposite the 16th child. How many children are made to stand in
the circle?

(a)
16

(b)
20

(c)
22

(d)
None of the above

Directions
for Question No. 10-12: Use the information given below to answer.

i. There is a group of 5 persons A, B, C, D
and E

ii. In the group there is one badminton
player, one chess player and one tennis player

iii. A and D are unmarried ladies and do
not play any games

iv. No lady is a chess player or a
badminton player

v. There is a married couple in the group
of which E is the husband

vi. B is the brother of C and is neither a
chess player nor a tennis player

10. Which of the groups has only ladies?

(a)
ABC

(b)
BCD

(c)
CDE

(d)
None of the above

11. Who is the tennis player?

(a)
B

(b)
C

(c)
D

(d)
E

12. Who is the wife of E?

(a)
A

(b)
B

(c)
D

(d)
None of the above

13. Consider the following statements and
answer the question. M, N, O and P are all different individuals M is the
daughter of N. N is the son of O O is the father of P. Which among the
following statements is contradictory to the above premises?

(a)
P is the father of M.

(b)
O has three children.

(c)
M has one brother.

(d)
M is the granddaughter of O.

14. You have three chests in front of you.
The first chest is labeled “GOLD”, the second is labeled “SILVER” and the third
is labeled “GOLD OR SILVER”. You have been told that all the labels are on the
wrong chests and that one chest contain gold coins, one contains silver coins
and one contains bronze coins. How many chests do you need to open to deduce
which label goes on which chest?

(a)
0

(b)
1

(c)
2

(d)
Cannot deduce

15. Shankar and Jwala are both members of a
Youth club, though they are not speaking to each other and refuse to work with
each other. Chaya, the club president, is appointing members to the fundraising
committee, but she has resolved that she will not appoint anyone without his or
her explicit consent. Shankar tells Chaya, “I will not consent to appointment
on that committee unless I know whether Jwala is to be a member of it.” And
Jwala says, “I will not consent to be a member of that committee unless I know
whether Shankar will be appointed to it.”

If all three of these people stick by these
resolutions, then:

(a)
Neither of them can be appointed to the committee.

(b)
They must either both be appointed or both be left out.

(c)
The committee may finally have one of them, both of them, or neither of them as
members.

(d)
Either one of them can be appointed, but not both.

To get fresh updates about MBA exams on your Facebook & Twitter
timelines, subscribe to our pages created specifically for them. We will post
only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(a)    2(c)    
3(b)    4(d)     5(c)   
 6(a)   7(a)   
8(b)     9(b)    10(d)   
11(b)    12(d)     13(a)   
14(c)     15(b)    

Read Next