Analytical and Logical Reasoning Quiz for MBA entrance exams

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various past papers of MBA entrance exams. Leave your answers/ responses in the
comments section below and we’ll soon let you know the correct answers!

Directions for Questions 1 to 4: Answer the
following questions based on the statements given below:

(i) There are three houses on each side of
the road.

(ii) These six houses are labeled as P, Q,
R, S, T and U.

(iii) The houses are of different colours,
namely, Red, Blue, Green, Orange, Yellow and White. (iv) The houses are of
different heights.

(v) T, the tallest house, is exactly
opposite to the Red coloured house.

(vi) The shortest house is exactly opposite
to the Green coloured house.

(vii) U, the Orange coloured house, is
located between P and S.

(viii) R, the Yellow coloured house, is
exactly opposite to P.

(ix) Q, the Green coloured house, is
exactly opposite to U.

(x) P, the White coloured house, is taller
than R, but shorter than S and Q.

1. What is the colour of the house
diagonally opposite to the yellow-coloured house?

(a) White        
(b) Blue          (c) Green         (d) Red          

2. Which is the second-tallest house?

(a) P                 (b)
S                (c)
Q                (d) cannot be determined
    

3. What is the colour of the tallest house?

(a) Red            (b)
Blue           (c) Green         (d) Yellow      

4. What is the colour of the shortest
house?

(a) Red            (b)
Blue           (c) Green         (d) Orange

Questions 5 to 10: Each of these questions
contains six statements followed by four sets of combinations of three. Choose
the set in which the statements are most logically related. 

5. 

A. No fishes breathe through lungs.

B. All fishes have scales.

C. Some fishes breed up stream.

D. All whales breathe through lungs.

E. No whales are fishes.

F. All whales are mammals.

(a) ABC            (b)
BCD            (c) ADE           (d) DEF 

6. 

A. Some of my closest friends disapprove of
me.

B. Some of my closest friends are
aardvarks.

C. All of my closest friends disapprove of
me.

D. All who disapprove of me are aardvarks.

E. Some who disapprove of me are aardvarks.

F. Some of my closest friends are no
aardvarks.

(a) BCD            (b)
ABD            (c) BCE           (d) ABE 

7. 

A. All those who achieve great ends are
happy.

B. All young people are happy.

C. All young people achieve great ends.

D. No young people achieve great ends.

E. No young people are happy,

F. Some young people are happy.

(a) ADE            (b)
ABF            (c) ACB                        (d) ADF  

8. 

A. All candid men are persons who
acknowledge merit in a rival.

B. Some learned men are very candid.

C. Some learned men are not persons who
acknowledge merit in a rival.

D. Some learned men are persons who are
very candid.

E. Some learned men are not candid.

F. Some persons who recognize merit in a
rival are learned.

(a) ABE            (b)
ACF            (c) ADE            (d) BAF 

9. 

A. All roses are plants.

B. All roses are majestic.

C. All roses are plants.

D. All roses need air.

E. All plants need air.

F. All plants need water.

(a) CED            (b)
ACB            (c) BDC            (d) CFE 

10. 

A. All men are men of scientific ability.

B. Some women are women of scientific
ability.

C. Some men are men of artistic genius.

D. Some men and women are of scientific
ability.

E. All men of artistic genius are men of
scientific ability.

F. Some women of artistic genius are women
of scientific ability.

(a) ACD            (b)
ACE            (c) DEF             (d) ABC 

To
get fresh updates about different exams on your Facebook & Twitter
timelines, subscribe to our pages created specifically for them. We will post
only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(d)    2(d) 
   3(b)    4(d)    
5(c)     6(c)   7(c)   
8(d)     9(a)    10(b)   

Read Next