The Official GK Thread for B School Entrance Exams 2009-10

362 Posts  ·  161 Users
About this group
General Knowledge as we all know is a vast subject in itself, spanning from applying common sense to mugging up facts. It is important not just for exams like - SNAP, IIFT, IRMA (and others of the ilk) but also after the commencement of GD/PIs. ...
Page 1 of 37

hi puys,

the new GK thread has been opened for the 2010 season.

http://www.pagalguy.com/discussions/official-gk-thread-for-mba-entrance-exams-2010-2011-25054793/2151204

please continue here.

www.raghavabbhi.com | My take on CAT: http://www.pagalguy.com/discussions/all-i-wanted-to-speak-about-cat-25002933/6315307
Commenting on this post has been disabled by the moderator.

1.Which among the following treaties was never signed between US & Russia?
(A)START -I
(B)START -II
(C)START-III
(D)New START Treaty
(E)SORT

2.As per a recent survey conducted by Hong Kong Shanghai Banking Corporation (HSBC), which among the following is world's Most Confident Market?
(A)India
(B)China
(C)UAE
(D)Vietnam
(E)Japan

3.As per recent data released by Reserve bank of India, what was the number of online frauds in India in 2009?
(A)more than 1000
(B)more than 750
(C)more than 350
(D)more than 250
(E)more than 150

4.Bhairon Singh Shekhawat who recently died was Chief Minister of Rajasthan for ______?
(A)Once
(B)Twice
(C)Thrice
(D)Four times
(E)Five Times

5.What is the total number of branches (approximately ) of ICICI Bank as of May 2010?
(A)1500
(B)2000
(C)3000
(D)5000
(E)6000

6.Which of the following Indian Sports Team is also known as "The Bhangra Boys?
(A)Cricket Team
(B)Hockey Team
(C)Kabaddi Team
(D)Football Team
(E)None of them

7.For how many times India has won the South Asian Football Federation Cup?
(A)2 times
(B)3 times
(C)4 times
(D)5 times
(E)6 times

8.Which among the following international Pen brand had released the controversial "Mahatma Gandhi Limited Edition" of Pens?
(A)Meisterstck
(B)Montblanc
(C)Parker Pen Company
(D)Luxor
(E)Zebra

9.Which among the following was the venue of two-week meeting of the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) in March 2010?
(A)Doha
(B)Riyadh
(C)Singapore
(D)Sharm al Sheikh
(E)Brunei

10.What is the approximate contribution of Tourism direct as well as Indirect) in India's GDP?
(A)2%
(B)3%
(C)4%
(D)5%
(E)6%

11.What is the maximum punishment as per IT act 2000 for sending unsolicited emails and spam?
(A)1 year
(B)2 years
(C)3 years
(D)4 years
(E)5 years

12.In the centrally sponsored AUWSP scheme, W stands for _______?
(A)Women
(B)Workers
(C)Water
(D)Wildlife
(E)None of them

13.What is the current number of Regional Headquarters of Indian Coast Guard?
(A)2
(B)3
(C)4
(D)5
(E)6

14.Which among the following states of India is affected by Jan Mukti Morcha movement?
(A)Sikkim
(B)West Bengal
(C)Andhra Pradesh
(D)Karnataka
(E)Nagaland

15.Consider the following statements regarding Guidelines on Corporate Governance for Central Public Sector Enterprises (CPSEs):
1. These are mandatory guidelines issued by the government in 2007
2. Whistle Blower Policy has been duly mentioned in these guidelines
3. Oil and Natural Gas Corporation Ltd. (ONGC) is the first PSU to adopt the Whistle blower policy
Bring out the correct statements:
(A)1 & 2
(B)2 & 3
(C)1,2 & 3
(D)1 & 3
(E)3 only

Commenting on this post has been disabled by the moderator.
tithlee Says
Hii Guys..... I am kinda weak in General Knowledge....Can u please suggest me ways to improve my GK..???

lol bud this thread is full of resources, questions, links and attachments...wat else do you need
Commenting on this post has been disabled by the moderator.

Hii Guys..... I am kinda weak in General Knowledge....Can u please suggest me ways to improve my GK..???

Commenting on this post has been disabled by the moderator.
ram007 Says
Hey der is absolutely no problem with attachment. go to that right click "SAVE LINK AS" then it will be saved and open it .I just tried...


actually I tried that too, but its not working. I guess that might be some bug in vbulletin and only u hav permission to axx it...could you plz upload it to 4shared.com
Commenting on this post has been disabled by the moderator.

hi puys!
here i m posting some questions from indian economy:
1.currently which 5 year plan is on?
2.from which category under the indirect taxes the indian govt. earns the most?
3.how many subsidiaries does sbi has?
4.what is bank rate?
5.who prepared our 1st estimate of national income?
ans will be posted very soon!

Commenting on this post has been disabled by the moderator.
The attachments are not working due to some technical issues.So, please upload your files on the file sharing website for easy access.
My recommendation:- 4shared.com - free file sharing and storage

Regards,


Hey der is absolutely no problem with attachment. go to that right click "SAVE LINK AS" then it will be saved and open it .I just tried...
Commenting on this post has been disabled by the moderator.

The attachments are not working due to some technical issues.So, please upload your files on the file sharing website for easy access.
My recommendation:- 4shared.com - free file sharing and storage

Regards,

Commenting on this post has been disabled by the moderator.

Latest GK

1.Who among the following headed second Administrative Reforms Commission?
(A)Veerappa Moily
(B)V. Ramachandran
(C)Dr. A.P. Mukherjee
(D) Justice S. Ratnavel Pandian
(E)None of them

ANS:A


2.Who among the following famous authors from India / of India was
honored with Guggenheim Fellowship?
(A)Arvind Adiga
(B)Jhumpa Lahiri
(C)Anita Desai
(D)Salman Rushdie
(E)Arundhati Roy
ANS:B

3.Consider the following:
1. Private Consumption
2. Government Consumption
3. Fixed Investments
4. Net Exports
Arrange the above 4 items in decreasing order of their contribution to
the demand side of growth of Indian economy in 2009-10:
(A)1234
(B)1342
(C)1324
(D)1432
(E)1423
ANS:B

4.Which among the following statements holds true in context with
trends in WPI inflation in recent times in India (Food and non-food
items) ?
(A)The Inflation was initially driven by the nonfood items and later
became more generalized
(B)The Inflation was initially driven by the food items and later
became more generalized
(C)The contribution of nonfood items towards the inflationary
pressures has been negligible
(D)The WPI inflation has been driven by supply side factors alone
(E)None of the above statement is correct

ANS:B


5.Many a times we read in the financial newspapers about BPLR rates.
Which among the following is a correct expansion of BPLR?
(A)Base Prime Lending Rate
(B)Benchmark Prime Lending Rate
(C)Benchmark Premium Lending Rate
(D)Benchmark Primary Lending Rate
(E)None of the above
ANS:B

6.Recently we read in the financial newspapers that using the tool of
Liquidity Adjustment Facility, the Reserve Bank of India has been
continuously increasing the key policy rates to suck out the excess
liquidity from the market. Which among the following rates play most
important role in sucking
out the liquidity in the system?
(A)Repo Rate
(B)Cash Reserve Ratio
(C)Prime Lending Rate
(D)BPLR
(E)None of the above

ANS:B


7.Many a times we read in the newspapers about REER which is weighted
average of a India's currency relative to an index or basket of other
major currencies adjusted for the effects of inflation. What is the
correct expansion of REER?
(A)Real Effective Exchange Rate
(B)Rational Effective Exchange Rate
(C)Regional Elastic Exchange rate
(D)Real Elastic Exchange rate
(E)None of the above
ANS:A

8.The full members of which among the following organizations are
mostly described as high-income economies?
(A)APEC
(B)OECD
(C)CIS
(D)UNIDO
(E)None of them
ANS:B

9.In how many languages Reserve Bank of India's Financial Education
website is avaialble?
(A)3
(B)5
(C)7
(D)8
(E)13
ANS:E

10.Which of the following international organizations has established
International Network on Financial Education (INFE) in mid of 2008?
(A)Reserve Bank of India
(B)SAARC
(C)OECD
(D)World Bank
(E)World Trade Organization
ANS:C

11.Which among the following banks is providing web based wire
transfer facilities called Power Transfer to remit money to India in
as short a time as 48 hours?
(A)SBI
(B)ICICI Bank
(C)Bank of Baroda
(D)HDFC
(E)IDBI
ANS:B

12.Who among the following was the chairman of RBI Working Group on
Benchmark Prime lending Rate on the basis of which Base rate System is
slated to switch over by the banks?
(A)Subir Gokarn
(B)Ashok Chawla
(C)Deepak Mohanty
(D)Prof. U. R. Rao
(E)None of them
ANS:C

13.Which of the following represents largest fraction of forest cover in India?
(A)Tropical Dry deciduous
(B)Tropical moist Deciduous
(C)Tropical Evergreen
(D)Subtropical
(E)Tropical Thorny
ANS:B

14.In which of the following countries the largest fraction of total
electricity supply is atomic energy?
(A)South Korea
(B)France
(C)Hungary
(D)Germany
(E)Japan

ANS:B



15.Which among the following states in India leads in terms
ofinstalled wind Power capacity?
(A)Maharastra
(B)Tamil Nadu
(C)Gujarat
(D)Rajasthan
(E)West Bengal
ANS:B


16.Which of the following global pharma company announced the recall
of 43 over-the-counter medicines intended for infants and children,
affecting the United States and nine other markets world wide? (May 1,
2010)
(A)Parke-Davis
(B)Johnson & Johnson
(C)Pfizer
(D)Smith, Kline & French
(E)Wyeth


ANS:B
17.Where are the headquarters of Indian Patent Office?
(A)Hyderabad
(B)New Delhi
(C)Kolkata
(D)Chennai
(E)Mumbai
ANS:C


18.The Jansankhya Sthirta Kosh also known as National Population
Stabilization Fund has launched a responsible parenthood strategy
which is a monetary incentive scheme aimed to push up the age of
marriage of girls and delay the birth of first child. What name has
been given to this scheme?
(A)Shakti
(B)Prerna
(C)Adamya
(D)Arpita
(E)Chitra
ANS:B


19.as per the data released by Registrar general of India in October
2009, the Infant Mortality Rate in India is 53 per 1000 births.In
which of the following states infant mortality is highest in India?
(A)Rajasthan
(B)Bihar
(C)Uttar Pradesh
(D)Chhattisgarh
(E)Madhya Pradesh
ANS:E


20.With which of the following is most closely related
Rgyud-bzipracticed in many parts of North India?
(A)Medicine
(B)Custom
(C)Agriculture
(D)Business
(E)Sports
ANS:A

Commenting on this post has been disabled by the moderator.

hey ram, still it is not working, could u plz upload the files somewhr else and give the link...

tnks in advance!!

Commenting on this post has been disabled by the moderator.