RBI Assistants Exam Related Discussion

3,317 Posts  ·  1,115 Users
About this group

The second bank exam of the season is just a month from now i.e RBI Assistants Exam so lets start preparing for the same. :: In this thread we shall discuss shortcuts, strategies and the best way to study for the next one month. *Exam …

Page 1 of 332

RBI Assistant Shift 4 Analysis: Check questions asked, Difficulty level and Good attempts: https://www.toprankers.com/rbi-assistant-shift-4-analysis 

undefined
Write a comment
Write a comment...

RBI Assistant Shift 3 Analysis: Check Questions asked, difficulty level and good attempts:  https://www.toprankers.com/rbi-assistant-shift-3-analysis 

undefined
Write a comment
Write a comment...

RBI Assistant Memory based Paper 2020:  https://www.toprankers.com/rbi-assistant-memory-based-paper 

undefined
Write a comment
Write a comment...

RBI Assistant Shift 2 Analysis: Check Questions asked, Difficulty level and good attempts:  https://www.toprankers.com/rbi-assistant-shift-2-analysis 

undefined
Write a comment
Write a comment...

Last Year RBI asst Mains memory based paper? 

1 comment
mahetadhruv93
@mahetadhruv93  ·  8 karma

@mayur0806 RBI mains k lie kese prepare kare? Mock test to bohot hi hard hai

Like  ·  Reply  ·  
undefined
Write a comment
Write a comment...

All RBI Aspirants please suggest me hw to improve ACCURACY in "English" 75%-71% bas isi mai range horha hain kabhi kbar 83% tak chala gya par kaise improve krey please suggest 

1 comment
shivansh22
@shivansh22  ·  167 karma

Low attempt high accuracy 

Like  ·  Reply  ·  1 like  ·  
undefined
Write a comment
Write a comment...

 Rbi ass ratio 1:20 this yr
last yr 1) Delhi 1:14.5
2) Mp 1:13
3)Patna 1:13
4) jaipur 1:12 


undefined
Write a comment
Write a comment...

Which type of questions can be avoided in rbi asst prelims to save time..and how many minimum attempts are needed ..

1 like
undefined
Write a comment
Write a comment...

 Important GA Mcqs


1).United Nations Day is observed globally on which of the following day?20thOctober
21stOctober
22ndOctober
23rdOctober
24th October
2).The State Bank of India has launched the second edition of its Hackathon named________.

‘Digital Bank’
‘Digital Bank, Safe Bank’
‘Secure For Bank’
‘Digitize For Bank’
‘Safety Bank’
3).Which of the following country has signed a long-term sales and purchase agreement with an Indian refiner to import gas oil to meet the country’s energy demand?Sri Lanka
Pakistan
Bangladesh
Afghanistan
Myanmar
4).Association of Mutual Funds in India (AMFI) Appointswhich of the following person as New CEO?NS Vishwanathan
NS Venkatesh
PR Narayanan
Alok Kumar
Alok Sharma
5).India Post Payments Bank(IPPB)recently appoints which of the following person as its MD & CEO?Suresh Sethi
HM Surana
Pawan Kumar
Swaminathan
Abhishek Mohan
6).Which of the following Football player recently named Best FIFA Men’s Player, the award, which covers the period of November 2016 to July 2017?Cristiano Ronaldo
Lionel Messi
Neymar
ZinedineZidane
None of the above
7).Which of the following state has emerged as the top state in terms of digital initiatives undertaken, with a maximum score of 100.1 on performance index recently?Telangana
Andhra Pradesh
Gujarat
Madhya Pradesh
Tamil Nadu
8).Which of the following bank and the Government of Indiarecently signed a $300 million loan to continue a series of fiscal reforms in the State of West Bengal to improve the quality of public service delivery?World Bank
HSBC Bank
Asian Development Bank
AIIB Bank
Royal Bank of Scotland
9).Which of the following person is the present CM of Kerala?PinarayiVijayan
O.Pannerselvam
Vijay Rupani
Sathasivam
George Mathew
10).Budapest is the capital of which of the following country?Cuba
Germany
Hungary
Russia
Ukraine

Ga & Comp Notes At 499/- www.facebook.com/groups/rbi.assistant.exam.preparations
undefined
Write a comment
Write a comment...

 IMPORTANT BANKING AWARENESS MCQS


1. ATM related to ‘Share Transaction’ & ‘E-Commerce’ are ………..&…………Label ATM respectively?
(a) Yellow & Green
(b) Orange & Yellow
(c) Green & Pink
(d) Brown & Green
(e) None
Answer-Orange & Yellow
2. To open a Demat account, one needs to approach the
(a) SEBI
(b) Respective stock Exchange
(c) Depository Participants (DPs)
(d) Any scheduled Commercial bank
(e) None
Answer-Depository Participants (DPs)
3. 100 Basis Points (bps) = ………%
(a) 1 %
(b) 0.1 %
(c) 0.01 %
(d) 0.001 %
(e) 0.0001 %
Answer-1 %
4. Bank like functions performed by non-bank financial entities on entities outside the banking system is called …………
(a) Shadow Banking
(b) Narrow Banking
(c) Ethical Banking
(d) Brick & Mortar Banking
(e) Unit Banking
Answer-Shadow Banking
5. Virtual banking is also called………
(a) Ethical Banking
(b) Internet banking
(c) Brick & mortar banking
(d) Branch Banking
(e) Pseudo Banking
Answer- Internet banking
6. A list of all of a country’s international transactions for a given time period, usually one year is called…….
(a) Balance of Trade(BOT)
(b) Balance of Payment(BOP)
(c) Trade Deficit
(d) CAD
(e) None
Answer-Balance of Payment(BOP)
7. A company shall be eligible to issue CP (commercial Paper) provided the Tangible (i.e. Assets that have Physical form or which can be easily converted into cash) net worth of the company, as per the latest audited balance sheet, is ……….
(a) Not less than Rs.500 Crore
(b) Not less than Rs.100 Crore
(c) Not less than Rs.25 Crore
(d) Not less than Rs.4 Crore
(e) None
Answer-Not less than Rs.4 Crore
8. The correct sequence of Identification mark on Indian Bank notes of Denomination 1000, 500, 100, 50 & 20 respectively is………
(a) (♦), (●), (▲), ( ■ ), ( ▄ ) (Correct)
(b) (♦), (▲), (●), ( ▄ ), ( ■ )
(c) (♦), (▲), (●), ( ■ ), ( ▄ )
(d) (♦), (●), (▲), ( ▄ ), ( ■ )
(e) None
Answer- (♦), (●), (▲), ( ■ ), ( ▄ ) (Correct)
9. 50 Paisa coin shall be Legal tender of any sum not exceeding
(a) Rs.5
(b) Rs.10
(c) Rs.100
(d) Rs.500
(e) Rs.1000
Answer-Rs.10
10. The Current base year for WPI & CPI are……….& ………Respectively
(a) 2010-11 & 2010
(b) 2010-11 & 2012
(c) 2012-15 & 2012
(d) 2011-12 & 2010
(e) None
Answer-2011-12 & 2010 

Ga & Comp Notes At 499/- www.facebook.com/groups/rbi.assistant.exam.preparations
undefined
Write a comment
Write a comment...