RBI Assistant Recruitment 2016-17

5,302 Posts  ·  18,883 Users
About this group

The Reserve Bank of India invites applications from eligible candidates for 504 posts of “Assistant” in various offices of the Bank. Selection for the post will be through a country-wide competitive Online Examination and Interview.

Applications will be accepted only Online through the Bank’s website.

Important Dates

Website Link Open 12.06.2015 to 03.07.2015

Payment of Examination Fees (Online) 12.06.2015 to 03.07.2015

Schedule of Online Test (Tentative)Various dates in August 2015.Likely to be held on August 1, 8, 9 and 16. However RBI reserves the right to change the dates of examination.

Page 1 of 531

Hi  All , can anyone provide some light on how was the LPT conducted for Bangalore selected candidates for last year RBI assistant ,Thanks in advance 

undefined
Write a comment
Write a comment...

Time and Work (समय और कार्य) - All concepts covered with examples in 1 video for RBI / LIC Assistant, SBI / IBPS PO, Clerk, SSC and Railway exams...!

https://youtu.be/rJb6EY0cz3w

undefined
Write a comment
Write a comment...

Check Out Best Books For RBI Assistant 2020 (Prelims & Mains):  https://www.toprankers.com/exams/books-for-rbi-assistant/ 

undefined
Write a comment
Write a comment...

  

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS MCQS

Q1. Which among the following has been named both the International Cricket Council’s ODI and T20 teams of the year?

  1. Smriti Mandhana
  2. Jhulan Goswami
  3. Poonam Yadav
  4. Shikha Pandey

Answer: (1) India opener Smriti Mandhana has been named in both the International Cricket Council’s ODI and T20 teams of year
Q2. Who is the author book titled ‘Exam Warriors’?

  1. Amit Shah
  2. Arindham Chaudhary
  3. Venkaiah Naidu
  4. Narendra Modi

Answer: (4) Exam Warriors by Narendra Modi is an inspiring book for the youth. Written in a fun and interactive style, with illustrations, activities and yoga exercises, this book will be a friend not only in acing exams but also in facing life.
Q3. The government has partnered with ____ to jointly roll out Future Skills PRIME programme?

  1. Wipro
  2. NASSCOM
  3. Accenture
  4. Infosys

Answer: (2) The Government is committed to work with the IT Industry and NASSCOM to create India Digital Talent Stack that will propel India into a leadership position in the digital world.With the aim to upskill/reskill over 4 lakh IT professionals in emerging technologies, Future Skills PRIME will be one of the largest government led digital skilling initiative globally
Q4. Which country has formally recognized the Indian Pharmacopoeia (IP)?

  1. Iran
  2. Iraq
  3. Afghanistan
  4. Pakistan

Answer: (3) The Indian Pharmacopoeia (IP) has been recognised formally by the National Department of Regulation of Medicines and Health Products of the Ministry of Public Health of Islamic Republic of Afghanistan
Q5. Which country has announced the setting up of a Gandhi Citizenship Education Prize?

  1. Spain
  2. Germany
  3. China
  4. Portugal

Answer: (4) Portuguese Prime Minister Antonio Costa has announced the setting up of a Gandhi Citizenship Education Prize
Q6. Donald Trump has become the ___ US President in history to be impeached.

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 3rd
  4. 4th

Answer: (3) Donald Trump is the third U.S. president to face a Senate impeachment trial, after Andrew Johnson in 1868 and Bill Clinton in 1999
Q7. Which state has adopted a resolution urging the Government of India to implement Inner Line Permit in the state?

  1. Meghalaya
  2. Assam
  3. Madhya Pradesh
  4. Arunachal Pradesh

Answer: (1) The Meghalaya Assembly has unanimously adopted a resolution urging the Government of India to implement Inner Line Permit in the state under the Bengal Eastern Frontier Regulation, 1873
Q8. Who has been conferred with the Sahitya Akademi award for his poetry Chheelate Hue Apne Ko?

  1. Ratilal Borisagar
  2. Nand Kishore Acharya
  3. Kumar Manish Arvind
  4. Birmangol Singh

Answer: (2)
Q9. Who has been appointed as the Lokayukta of Telangana?

  1. Justice CV Ramulu
  2. Justice Pavankumar Bhimappa Bajanthri
  3. Justice Dr. Shekher Kumar Dhawan
  4. Justice Darshan Singh

Answer: (1) In Telangana, former High Court Judge Justice CV Ramulu has been appointed as the Lokayukta
Q10. Who has signed the $490 million loan agreement with government of India to upgrade roads of Madhya Pradesh?

  1. World Bank
  2. AIIB
  3. IMF
  4. ADB

Answer: (4) The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India has signed a $490 million loan for public-private partnership (PPP) project to upgrade about 1,600 km of state highways and major district roads (MDRs) from single-lane to two-lane widths in the state of Madhya Pradesh. An additional $286 million investment will be mobilised through private sector participation under the PPP modality  


www.facebook.com/groups/rbi.assistant.exam.preparations

JOIN www.facebook.com/groups/rbi.grade.b.prelim.main FOR NOTES
undefined
Write a comment
Write a comment...

New RBI Vacancy Out 2019-20: govtjoblatest.in/rbi-recruitment-2/

undefined
Write a comment
Write a comment...

For free Quant / Reasoning / English / GA subjects related study videos from basic to advanced level for RBI Grade B / Assistant, SBI / IBPS PO, Clerk, Insurance and SSC exams, Subscribe to this channel...!

https://www.youtube.com/channel/UCctfifTFX2d_fvbwEleRmHg/videos

undefined
Write a comment
Write a comment...

New RBI Recruitment for Assistant 2019-20 Out, Details Notification here: govtjoblatest.in/rbi-job/  

undefined
Write a comment
Write a comment...
undefined
Write a comment
Write a comment...

Download RBI Assistant Notification PDF: https://www.toprankers.com/rbi-assistant

undefined
Write a comment
Write a comment...

 Free! RBI Grade B (Pre) Topic Test: Fill in the Blanks - 6 10 Questions | 5 Minutes | Level: Moderate  Start Quiz: https://pos.li/2dssor  

Post 59305593725959
undefined
Write a comment
Write a comment...