NABARD GRADE A 2019 ” Serious Aspirants”

1,071 Posts  ·  3,309 Users
About this group

Join the discussion on NABARD Grade A 2019 and Get all the details about NABARD Recruitment, Notification, Exam Date, Admit Card, Syllabus, Vacancy, Jobs, Assistant Manager Recruitment and much more.

 

NABARD Grade A Recruitment 2019 Notification –

You will find information related to NABARD Recruitment, Notification, Exam Date, Admit Card, Syllabus, Vacancy, Jobs, Assistant Manager Recruitment 2019 , Answer Key and much more.

Refer Official Websitewww.nabard.org

 

Other Important Articles of NABARD Grade A Recruitment 2019:

NABARD Development Assistant 2018 Detailed Guide

NABARD Development Assistant 2018 Results and Cutoff

 

To keep track of latest discussions on NABARD Grade A Recruitment, stay connected with fellow students on PaGaLGuY

NABARD Grade A 2019

NABARD Grade A 2018

Page 1 of 108

BE A BANKER (SBI/IBPS/ RRB/SSC) https://t.me/fci247 IF U WANT SURE SHOT SELECTION, THE ONLY PLACE IS "BE A BANKER" U WILL GET DAILY NEWSPAPER, EDITORIALS, E-BOOKS, DAILY CURRENT AFFAIRS, EXAM NOTIFICATIONS ETC...

Post 55531908389216
undefined
Write a comment
Write a comment...

What's the last date for interview of Grade A.? And when can we expect to check out Marks for Pre and Mains?

Strongest Avenger ⚡
undefined
Write a comment
Write a comment...

 

AGRICULTURE MCQS FOR NABARD DA EXAM 2019

IMPORTANT MCQS

1. The science concerned with vegetable culture is called

(a) floriculture

(b) olericulture

(c) horticulture

(d) agriculture

*Ans. (b)*

2. Which of the following elements is almost non essential for plants?

(a) Ca

(b) Mo

(c) Zn

(d) Na

*Ans. (d)*

3. Although a deficiency of any one of the elements listed may result in chlorosis, only one of these elements is an element found in chlorophyll. Which is it?

(a) Zinc

(b) Iron

(c) Magnesium

(d) Chloride

*Ans. (c)*

4. Which of the following elements is not present in a nitrogenous base?

(a) Hydrogen

(b) Carbon

(c) Phosphorus

(d) Nitrogen

*Ans. (c)*

5. A water-fern, which is used as a green manure in rice fields, is

(a) Salvinia

(b) Mucor

(c) Aspergillus

(d) Azolla

*Ans. (d)*

6. Green manure plants used by farmers mainly belong to

(a) compositae

(b) leguminosae

(c) solanaceae

(d) poaceae

*Ans. (b)*

7. Major food crops of the world belongs to

(a) leguminosae

(b) gramineae

(c) solanaceae

(d) cruciferae

*Ans. (b)*

8. The principal cereal crop of India is

(a) wheat

(b) rice

(c) barley

(d) sorghum

*Ans. (b)*

9. Which one among the following chemicals is used for causing defoliation of forest trees?

(a) Posphon D

(b) Malic hydrazide

(c) 2, 4-D

(d) Amo 1618

*Ans. (c)*

10. Bioherbicides have been recommended

(a) to prevent ecodegradation

(b) because of their ready availability

(c) because of their cheap rates

(d) because of their abundance

*Ans. (a)*

11. The most important weed against which eradication measures would be taken on war

footings is

(a) Eichhornia

(b) Dactylis

(c) Parthenium

(d) Ageratum

*Ans. (c)*

12. Water logging of soil makes it physiologically dry because

(a) this condition does not allow the capillary force to work

(b) this condition does not allow oxygen to enter the soil

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

*Ans. (b)*

13. Which one of the following is natural insecticide?

(a) pyrethrum

(b) nicotine

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

*Ans. (C)

14. The process by which nutrient chemicals or contaminants are dissolved and carried away by water, or are moved into a lower layer of soil

(a) mulching

(b) desertification

(c) incineration

(d) leaching

*Ans. (d)*

15. Which of the following is an example of a weed of rabi season that infest wheat crop?

(a) Chenopodium

(b) Motha

(c) Jangali jowar

(d) None of the above

*Ans. (a)*

16. First bioinsecticide developed commercial scale was

(a) quinine

(b) DDT

(c) organophosphate

(d) sporeine

*Ans. (d)*

17. Composted manure is produced from

(a) farmyard manure and green manure

(b) farm refuse and household refuse

(c) organic remains of biogas plants

(d) rotten vegetables and animal refuse

*Ans. (d)*

18. Norin-l0 gene from Japan is a

(a) dwarf gene of wheat

(b) dwarf gene of rice

(c) dwarf gene of maize

(d) disease resistant gene of rice

*Ans. (a)*

19. Aims of plant breeding are to produce

(a) disease-free varieties

(b) high-yielding varieties

(c) early-maturing varieties

(d) all of the above

*Ans. (d)*

20. Growing of two or more crops simultaneously on the same piece of land is called

(a) mixed cropping

(b) mixed farming

(c) intercropping

(d) fanning

*Ans. (a)*

21. The Mexican dwarf wheat variety was developed by

(a) Swaminathan

(b) Borlaugh

(c) Watson

(d) Khush

*Ans. (b)*

22. The desired varieties of

economically useful crops are raised by

(a) vemalisation

(b) mutation

(c) natural selection

(d) hybridisation

*Ans. (d)*

23. High-yielding varieties of wheat were primarily developed by Indian scientist by crossing- breeding traditional varieties with

(a) American varieties

(b) Mexican varieties

(c) European varieties

(d) African varieties

*Ans. (b)*

24. A plant breeder: waists to develop a disease resistant variety. What should he do first?

(a) Hybridisation

(b) Mutation

(c) Selection

(d) Production of crop

*Ans. (c)*

25. Selection of homozygous plant is

(a) pure line selection

(b) mass selection

(c) mixed selection

(d) introduction

*Ans. (a)

https://www.facebook.com/groups/nabard.development.assistant.exam/

JOIN www.facebook.com/groups/rbi.grade.b.prelim.main FOR NOTES
undefined
Write a comment
Write a comment...

My interview is scheduled on 14/09/19 at Delhi. I would like to get an idea of previous candidates. Please let me know anybody

1 comment
shishu_31
@shishu_31  ·  3 karma

How to join send me the link

Like  ·  Reply  ·  
undefined
Write a comment
Write a comment...

 When will final selection list/ interview result be announced? Any idea? 

undefined
Write a comment
Write a comment...

 

COMPOSITE WATER MANAGEMENT INDEX 2.0 by NITI AAYOG

https://youtu.be/5Q6sVlY1_J0

The best performance among all online platforms.

As you are aware that approx 75% questions asked in ESI & ARD paper in Phase II of NABARD Grade and B exam were covered in our study materials.

80 % questions asked in ESI paper in Phase I of NABARD Grade and B exam were covered in our study materials.

70% Questions asked in ARD were also covered in our study materials.

Proof were shared by us at youtube and facebook pages.

We are providing flat 30% discount on all our courses

Use coupon FLAT30

Register at www.crackgradeb.com and purchase.

Video Thumbnail53859900299628
undefined
Write a comment
Write a comment...

Hi guys pls join this group for interview of nabard grade a... Both upcoming and already happened interview candidates can join to know about any updates.. ask doubts...and know imp details https://chat.whatsappp.com/HwDif11vqIIFOwiEVmgayh

1 like1 comment
yooboy101
@yooboy101  ·  45 karma

please edit the link and remove extra p... Copy and edit it and paste in browser

Like  ·  Reply  ·  
undefined
Write a comment
Write a comment...

PLEASE SHARE UR Interview EXPERIENCE

1 like
undefined
Write a comment
Write a comment...