HomeMBACAT

Verbal Aptitude Quiz for MBA entrance exams

Dear readers,

This quiz consists of actual questions from various CAT
papers from the last few years. Leave your answers/ responses in the comments
section below and soon we’ll let you know the correct answers!

Questions 1 to 5: Choose from among the given
alternatives the one which will be a suitable substitute for the underlined
expression in each of the following statements.

1. The marriage of the princess with the commoner
caused a furore among the royalty.

(a) mesalliance           (b) misalliance           (c) elopement            (d) romance

2. The victim’s involuntary responses to stimulus
proved that he was still living.

(a) reactions                 (b) reflexes                 (c) feedback                (d) communication

3.  The art
and science of good eating and drinking is now a lost art
.

(a) Gastronomy            (b)
Osteopathy                (c) Gluttony            (d) Cooking

4.  The
thrilling narrative caused the hair on the skin to stand erect.

(a) tension            (b)
horrification               (c) torpidity                      (d) horror

5. The body of Macedonian infantry drawn up in
close order
was like a formidable castle of steel.

(a) phalanx                (b) phagocyte               (c) phenomenon          (d) phaeton

Questions 6 to 10: Choose the grammatically correct
sentence from among the four options given for each question.

6.

(a) The state of his affairs were such as to cause anxiety to his
creditors.

(b) The state of his affairs was such as to cause anxiety to his
creditors.

(c) The state of his affairs are such as to cause anxiety to his
creditors.

(d) The states of his affairs are such as to cause anxiety to his
creditors.

7.

(a) Cannot one do what one likes with one’s own?

(b) Cannot one do that one likes to do with his own?

(c) Cannot one do that one likes with his own?

(d) Cannot one do what he likes with his own?

8.

(a) Each of the students has done well.

(b) Each of the student has done well.

(c) Each of the students have done well.

(d) Each of the student have done well.

9.

(a) None of us were comfortable with what was happening.

(b) None of us was comfortable with what was happening.

(c) None among us were comfortable with what was happening.

(d) None amongst us were comfortable with what was happening.

10.

(a) Neither the king nor his ministers desires war.

(b) Neither king nor his ministers desires war.

(c) Neither the king nor his ministers desire war.

(d) Neither king nor his ministers desire war.

To get fresh updates about different exams on your
Facebook & Twitter timelines, subscribe to our pages created specifically
for them. We will post only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(b)    2(b)    
3(a)    4(d)     5(a)    
6(b)   7(a)    8(a)    
9(b)    10(c)   

Read Next