Verbal Aptitude Quiz for MBA entrance exams

Dear readers,

This quiz consists of questions from various past years’ papers
of MBA entrance exams such as CAT, XAT, SNAP, NMAT, etc. Leave your answers/
responses in the comments section below and soon we’ll let you know the correct
answers!

Passage 1:

We have planned development with a view to raising the
standard of living of our teeming millions. Hence, our economic development is
inspired by social justice.

1. Which of the following will weaken the argument?

(a) Without economic development, the standard of living cannot be
raised.

(b) Social justice implies economic prosperity.

(c) Development cannot be planned.

(d) None of these.

2. The above argument is based on which of the
following assumptions?

I. Social justice is our aim and economic development
is the means.

II. There is overpopulation in India.

III. Economic development will lead to social justice.

(a) Only I

(b) Both I and II

(c) Both I and III

(d) Both II and III

3. Which of the following will strengthen the above argument?

(a) Social justice can be achieved by raising the standard of living

(b) Economic planning is necessary for every state.

(c) For economic development, production should be increased.

(d) None of these.

Passage 2

We will have to take more interest in hydro-electric
projects. As the prices of oil have increased, it has become vital that such
renewable sources of energy are tapped.

4. The assumption/assumptions in the above argument is
/are which of the following?

I. Hydro-electric power is a renewable source of
energy.

II. Hydro-electric power is comparatively cheaper.

(a) Only I

(b) Only II

(c) Both I and II

(d) Neither I nor II

5. Which of the following will weaken the above argument?

(a) Generation of hydro-electric power is costlier than use of oil.

(b) OPEC has increased oil prices.

(c) Without energy, we cannot survive.

(d) None of these

Passage 3

There can be no civilization without music, dance or
art, for one is not fully, vibrantly alive without them.

6.  The
assumption/assumptions of the above argument is /are which of the following?

I. Civilization and art are closely linked.

II. If people are not full of life, there can be no
civilization.

(a) Only I

(b) Only II

(c) Both I and II

(d) Neither I nor II

7.  Which of the
following would weaken the argument?

(a) Music is the life of man.

(b) Living persons like music.

(c) Art has no relation with civilization.

(d) None of these.

8.  Which of the
following would strengthen the argument?

(a) Music, dance and art are human activities.

(b) Only the vibrantly alive can contribute to civilization.

(c) Music injects new life in man.

(d) None of these.

Passage 4

It is sometimes mooted that there can be democracy in
a two party system. That would be correct if politics were a game like cricket
or football; but politics is not sports.

9.  Which of the
following would strengthen the argument?

(a) Two party system functions well

(b) Politics is a dirty game.

(c) Two political parties limit the choice of the voters.

(d) None of these.

10.  Which of
the following would weaken the argument?

(a) The game of politics is played like any other game, for example,
football.

(b) Politics is not a sport.

(c) Political parties struggle for power.

(d) None of these.

To get fresh updates about MBA exams on your Facebook
& Twitter timelines, subscribe to our pages created specifically for them.
We will post only exam specific links on these pages:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(c)    2(c)    
3(a)    4(c)     5(a)    
6(b)   7(c)    8(b)    
9(c)    10(a)   

Read Next