?>

Quantitative Aptitude Quiz for MAT, ATMA

Dear readers,

This quiz consists of questions from
various past papers of MBA entrance exams. Leave your answers/ responses in the
comments section below and soon we’ll let you know the correct answers!

Directions Q1 to 3 : The following functions have been
defined for three numbers A, B and C :

@ (A,B) = average of A and B

*(A,B) = product of A and B

/(A,B) = A divided by B

Answer these questions with the above data.

1. If A = 2 and B = 4, the value of @(/(*(A,B),B),A)
would be

(a) 2                
(b) 4                         (c)
6                         (d) 16

2. The sum of A and B is given by

(a) *(@(A,B),2)            (b) /(@(A,B),2)          (c) @(*(A,B),2)        (d) @(/(A,B),

3. The sum of A, B, and C is given by

(a) *(@(*(@(B,A),2),C),3)

(b) /(@(*(@(B,A),3),C),2)

(c) /(*(@(*(B,A),2),C),3)

(d) None of these

4.  A
group of workers was put on a job. From the second day onwards, one worker was
withdrawn each day., The job was finished when the last worker was withdrawn.
Had no worker been withdrawn at any stage, the group would have finished the
job in two-thirds the time. How many workers were there in the group?

(a) 2                          (b) 3                             (c) 5                                (d) 11

5. 
Out of 100 families in the neighbourhood, 45 own radios, 75 have TVs, 25
have VCRs. Only 10 families have all three and each VCR owner also has a TV. If
25 families have radio only, how many have only TV?

(a) 30                   (b) 35                      (c) 40                     (d) 45

6.  A
five digit number is formed using digits 1, 3, 5, 7 and 9 without repeating any
one of them. What is the sum of all such possible numbers?

(a) 6666600               (b) 6666660           (c) 6666666           (d) None

7.  A box
contains 6 red balls, 7 green balls and 5 blue balls. Each ball is of a
different size. The probability that the red ball selected is the smallest red
ball, is

(a) 1/18                  (b) 1/3                         (c) 1/6                          (d) 2/3

8. 
Let x 1. Given a set of numbers, the
middle number, when they are arranged in ascending order, is called the median.
So the median of the numbers x, y, and z would be

(a) less than one                  (b) between 0 and 1                 (c) greater than 1           (d) cannot say

9. A report consists of 20 sheets each of
55 lines and each such line consist of 65 characters. This report is retyped
into sheets each of 65 lines such that each line consists of 70 characters. The
percentage reduction in number of sheets is closest to

(a) 20                     (b) 5                         (c) 30                       (d) 35

10. 
A young girl counted in the following way on the fingers of her left
hand. She started calling the thumb 1, the index finger 2, middle finger 3,
ring finger 4, little finger 5, then reversed direction, calling the ring finger
6, middle finger 7, index finger 8, thumb 9, then back to the index finger for
10, middle finger for 11, and so on. She counted up to 1994. She 
ended on her.

(a) thumb                (b) index finger              (c) middle finger                   (d) ring finger

To get fresh updates about MBA exams on your Facebook & Twitter
timelines, subscribe to our pages created specifically for them. We will post
only exam specific links on these pages:

MBA:

Facebook: https://www.facebook.com/PaGaLGuy

Twitter: https://twitter.com/pagalguy

Answers

1(a)    2(a)    
3(a)    4(b)     5(c)    
6(a)   7(c)    8(b)    
9(a)    10(b)   

Read Next