shivasingh24

@shivasingh24

shivasingh24
@shivasingh24
31-b 32-a 33-c 34-e 35-c 36-c 37-c 38-e 39-d 40-b
31-b
32-a
33-c
34-e
35-c
36-c
37-c
38-e
39-d
40-b
shivasingh24
@shivasingh24
> trying 2 keep this thread alive... here is a new set *DIRECTIONS*_ for questions 1 to 5: _Each question below has a paragraph given with one sentence missing in between. From among the answer choices given select the sentence that can fill the blank to form a coherent paragraph. *1\....
trying 2 keep this thread alive...
here is a new set

DIRECTIONS for questions 1 to 5: Each question below has a paragraph given with one sentence missing in between. From among
the answer choices given select the sentence that can fill the blank to form a coherent paragraph.
1. With the outbreak of hostilities in the Gulf, it has become all the more imperative to improve the efficiency of PSUs. (________). The
budget deficit is likely to remain uncomfortable apart from the precarious balance of payments position. Transport will be affected and
the economy may move into stagnation if there is no early end to the Gulf war.
(1) Iraq is unlikely to be able to supply oil for quite some time to come.
(2) India.s oil import bill has already become burdensome.
(3) PSUs have been proving to be white elephants for the economy.
(4) India has been caught in the cross-fire of the Gulf war.
2. What should be the focus of R & D effort for the electronics industry? The Central Research Laboratory (CRL) of BEL in Bangalore
and the Electronics Research and Development Centre (ERDC) in Trivandrum appear to vary in perception. (________). It does not
engage itself in project development, but only works on .enabling technologies..
(1) The BEL laboratory.s focus is basically on communications technology and it is working at the front-end of this.
(2) Nobody seems to be quite clear about what the focus of BEL.s R & D should be.
(3) The ERDC seems to be duplicating some of the R & D work already done by BEL.
(4) The BEL engages itself in needless .back-biting. of the work done by the ERDC.
3. Resources are in severe crunch, first and foremost. With its capital structure consisting of equity and loans from the Government
and public sector undertakings in the ratio of 54 to 46, the plant is naturally expected to service a large debt component, an uphill
task. (________). Its cost overruns are such that the cost estimate with 1990 first quarter as base is Rs.7,850 crores. The expenditure
since its inception is Rs.6,442 crores.
(1) The management seems to be unable to reconcile itself to the task of taking the necessary steps towards overcoming such a
stiff proposition.
(2) In steel plants abroad, the debt component during the set-up stage is closer to a more manageable 25 per cent.
(3) The management has been asking for a restructuring of its capital base with an increase in the equity component to 70 or 80
percent so that its debt burden will be lightened in its formative years.
(4) It is certainly not too much to expect that the management should have taken this into consideration at the time of setting up
the project.
4. The economy of the road transport industry is in a bad shape as operational costs have been increasing. Any price control on tyres
will affect the viability of tyre companies, compelling them to reduce production. (________). The demand for tyres shows no
indication of picking up though the vehicle manufacturing industry, especially the heavy vehicle segment, does not have much of a
problem in turning out vehicles, but this could only be a pre-budget phenomenon.
(1) There is a boom period in the offing for the tyre industry.
(2) This is a far cry from the days when the domestic tyre industry was accused of cartelisation and price fixing.
(3) A reduction in production would only further worsen the situation as heavier over head absorption would be required.
(4) This would, in turn, seriously affect the road transport industry.
5. In the initial stages, the floor tiles were of two categories, glazed and unglazed. The glazed ones were of different colours. There
were plain colours and cloudy effects and self design tiles. (________). Screen printing involves an elaborate technique of preparing
a design and transferring it to screens by photographic process. Special screen printing machines are installed along the glaze
line to print tiles.
(1) At the outset there was a fairly heavy demand for such tiles.
(2) To follow was the introduction of screen printed tiles with a variety of designs.
(3) Self design tiles were targeted at individuals who wished to create a designer look by using such tiles imaginatively.
(4) Cloudy effect tiles never really caught on in a big way.


1-2
2-1
3-3
4-3
5-2
shivasingh24
@shivasingh24
> *Fill in the Blanks Practice Exercise - 3 & 4* 11\. Prince Phillip had to choose: marry the woman he loved and ______ his right to the throne, or marry Lady Fiona and inherit the crown. *a. *reprimand *b. *upbraid *c. *abdicate *d. *winnow *e. *extol 12\. If you will not do your work of y...
Fill in the Blanks Practice Exercise - 3 & 4
11. Prince Phillip had to choose: marry the woman he loved and ______ his right to the throne, or marry Lady Fiona and inherit the crown.
a. reprimand b. upbraid c. abdicate d. winnow e. extol
12. If you will not do your work of your own ______, I have no choice but to penalize you if it is not done on time.
a. predilection b. coercion c. excursion d. volition e. infusion
13. After sitting in the sink for several days, the dirty, food-encrusted dishes became ______.
a. malodorous b. prevalent c. Imposing d. perforated e. emphatic
14. Giulia soon discovered the source of the ______ smell in the room: a week-old tuna sandwich that one of the children had hidden in
the closet.
a. quaint b. fastidious c. clandestine d. laconic e. fetid
15. After making ______ remarks to the President, the reporter was not invited to return to the White House pressroom.
a. hospitable b. itinerant c. enterprising d. chivalrous e. irreverent
16. With her ______ eyesight, Krystyna spotted a trio of deer on the hillside and she reduced the speed of her car.
a. inferior b. keen c. impressionable d. ductile e. conspiratorial
17. With a(n) ______ grin, the boy quickly slipped the candy into his pocket without his mothers knowledge.
a. jaundiced b. nefarious c. stereotypical d. sentimental e. impartial
18. Her ______ display of tears at work did not impress her new boss, who felt she should try to control her emotions.
a. maudlin b. meritorious c. precarious d. plausible e. schematic

19. Johan argued, If you know about a crime but dont report it, you are ______ in that crime because you allowed it to happen.
a. acquitted b. steadfast c. tenuous d. complicit e. nullified
20. The authorities, fearing a ______ of their power, called for a military state in the hopes of restoring order.
a.subversion b. premonition c. predilection d. infusion e. inversion


11-c
12-a
13-a
14-e
15-e
16-b
17-b
18-e
19-d
20-a
shivasingh24
@shivasingh24
> till then try these out ...... 21\. In Kantovia, physicians income comes from insurance companies, which require physicians to document their decisions in treating patients and to justify deviations from the companies treatment guidelines. Ten years ago physicians were allowed more discre...

till then try these out ......
21. In Kantovia, physicians income comes from insurance companies, which require physicians to document their decisions in treating patients and to justify deviations from the companies treatment guidelines. Ten years ago physicians were allowed more discretion. Most physicians believe that the companies requirements now prevent them from spending enough time with patients. Yet the average amount of time a patient spends with a physician during an office visit has actually increased somewhat over the last ten years.
Which of the following, if true, most helps to resolve the apparent discrepancy between physicians perceptions and the change in the actual time spent?
A. Patients are more likely to be in a hurry nowadays and are less willing to wait a long time to see their physician.
B. Physicians today typically have a wider range of options in diagnosis and treatment to consider with the patient before prescribing.
C. Physicians are increasingly likely to work in group practices, sharing the responsibility of night and weekend work.
D. Most patients would rather trust their physicians than their insurance companies to make decisions about their treatment.
E. Since the insurance companies pay physicians a set amount for each office visit, it is to physicians financial advantage to see as many Patients as possible.
22. Because mining and refining nickel is costly, researchers have developed an alternative method for extracting nickel using Streptanthus polygaloides, a plant that absorbs and stores nickel form the soil as it grows. The researchers incinerated a crop of Streptanthus they grew in nickel-rich soil. By chemically extracting nickel from the ash, they produced 100 pounds of nickel per acre of land at a total cost per pound slightly above that of current mining.
Which of the following, if true, most strongly supports the conclusion that the use of Streptanthus to extract nickel will be commercially adopted?
A. The season in which the researchers grew Streptanthus was an unusually favorable one, with the right amount of precipitation to maximize the growth rate of Streptanthus.
B. Because lowering the concentration of nickel in the soil can make land much better for agriculture in general, a plot on which Streptanthus has been grown and harvested can be sold for substantially more than it cost.
C. More air pollution is generated for each pound of nickel produced by extracting it from Streptanthus than is generated using conventional mining and refining.
D. The land on which the researchers planted Streptanthus was unusually free of the various weeds that can compete with Streptanthus for water, nutrients, and sunlight.
E. It is extremely rare for soil to contain higher concentrations of nickel than the concentrations present in the researchers experimental plot.
23. Which of the following most logically completes the passage?
Appendicitis (inflammation of the appendix) is potentially fatal; consequently, patients with symptoms strongly suggesting appendicitis almost have their appendix removed. The appropriate surgery is low-risk but performed unnecessarily in about 20 percent of all cases. A newly developed internal scan for appendicitis is highly accurate, producing two misdiagnoses for every 98 correct diagnoses. Clearly, using this test, doctors can largely avoid unnecessary removals of the appendix without, however, performing any fewer necessary ones than before, since ______
A. the patients who are correctly diagnosed with this test as not having appendicitis invariably have medical conditions that are much less serious than appendicitis
B. the misdiagnoses produced by this test are always instances of attributing appendicitis to someone who does not, in fact, have it
C. all of the patients who are diagnosed with this test as having appendicitis do, in fact, have appendicitis
D. every patient who is diagnosed with this test as having appendicitis has more than one of the symptoms generally associated with appendicitis
E. the only patients who are misdiagnosed using this test are patients who lack one or more of the symptoms that are generally associated with appendicitis
24. Historian: In the Drindian Empire, censuses were conducted annually to determine the population of each village. Village census records for the last half of the 1600s are remarkably complete. This very completeness makes one point stand out; in five different years, villages overwhelmingly reported significant population declines. Tellingly, each of those five years immediately followed an increase in a certain Drindian tax. This tax, which was assessed on villages, was computed by the central government using the annual census figures. Obviously, whenever the tax went up, villages had an especially powerful economic incentive to minimize the number of people they recorded; and concealing the size of a villages population from government census takers would have been easy. Therefore, it is reasonable to think that the reported declines did not happen.
In the historians argument, the two portions in boldface play which of the following roles?
A. The first supplies a context for the historians argument; the second acknowledges a consideration that has been used to argue against the position the historian seeks to establish.
B. The first presents evidence to support the position that the historian seeks to establish; the second acknowledges a consideration that has been used to argue against that position.
C. The first provides a context for certain evidence that supports the position that the historian seeks to establish; the second is that position.
D. The first is a position for which the historian argues; the second is an assumption that serves as the basis of that argument.
E. The first is an assumption that the historian explicitly makes in arguing for a certain position; the second acknowledges a consideration that calls that assumption into question.
25. It is illegal to advertise prescription medications in Hedland except in professional medical journals or by mail directly to physicians. A proposed law would allow general advertising of prescription medications. Opponents object that, in general, laypersons lack the specialized knowledge to evaluate such advertisements and might ask their physicians for inappropriate medications. But since physicians have the final say as to whether to prescribe a medication for a patient, the objection provides no grounds for concern.
Which of the following would it be most useful to establish in order to evaluate the argument?
A. Whether nonprescription medications can interact with and block the action of any prescription medications that could be advertised to the general public
B. Whether most prescription medication advertisements directed at the general public would be advertisements for recently developed medications newly available by prescription
C. Whether prescription medication advertisements directed at the general public would appear on television and radio as well as in print
D. Whether physicians are more likely to pay attention to advertising directed to the general public than to advertising directed to physicians
E. Whether physicians are likely to succumb to pressure from patients to prescribe inappropriate medications
26. Often patients with ankle fractures that are stable, and thus do not require surgery, are given follow-up x-rays because their orthopedists are concerned about possibly having misjudged the stability of the fracture. When a number of follow-up x-rays were reviewed, however, all the fractures that had initially been judged stable were found to have healed correctly. Therefore, it is a waste of money to order follow-up x-rays of ankle fracture initially judged stable.
Which of the following, if true, most strengthens the argument?
A. Doctors who are general practitioners rather than orthopedists are less likely than orthopedists to judge the stability of an ankle fracture correctly.
B. Many ankle injuries for which an initial x-ray is ordered are revealed by the x-ray not to involve any fracture of the ankle.
C. X-rays of patients of many different orthopedists working in several hospitals were reviewed.
D. The healing of ankle fractures that have been surgically repaired is always checked by means of a follow-up x-ray.
E. Orthopedists routinely order follow-up x-rays for fractures of bone other than ankle bones

my take
21-b
22-b
23-a
24-b
25-d
26-d
shivasingh24
@shivasingh24
> Today's set... (I) 1\. Fine, Hyderabad has an efficient administration and is the capital of a state that has a laptop toting power point friendly Chief Minister, but for a long time, barring an odd Microsoft or two, that was all it had. (A) Oracle, for instance, is acquiring 7.5 acres...
Today's set...

(I)
1. Fine, Hyderabad has an efficient administration and is the capital of a state that has a laptop toting power point friendly Chief Minister, but for a long time, barring an odd Microsoft or two, that was all it had.
(A) Oracle, for instance, is acquiring 7.5 acres of land to build its largest campus outside the USan official at the state IT department says the 8,00,000 sq ft centre will dwarf the companys 2,50,000 sq ft one in Bangalore.
(B) Now, circa 2003, the city may finally be able to live up to the hype that was built around it.
(C) Now, theres talk of Boeing and Bombardier exploring options of touching down in erstwhile Hyderabad; Oracle and Dell are hitting the city soon; and Hyderabad has emerged a favorite destination of IT-enabled services companies.
(D) In January this year, Infosys opened a 30-acre facility, (3,11,000 square ft of built up space in the city.
6. And Dells ITes operations will soon start in Hyderabads HiTec city. There are some other big names, says Col M. Vijay Kumar, the Hyderabad Director of the Software Technology Parks of India, displaying a reticence that is uncharacteristic of the city.
(1) BDAC (2) BCDA (3) DCBA (4) CBDA
(II)
(A) But over the years, as clients turned the screws on their advertising budgets, expecting an ever-increasing bang from their ad buck, the person who is helping put the most effective advertising together is the researcher.
(B) And when screw-ups happen, its usually because the consumer has not been researched adequately.
(C) For instance, at her employer WPP Media World Wide, where Byfield heads consumer insight, theres more than $16 billion (Rs.76,464 crore) of advertising spend at stake each year.
(D) Says, Byfield : We have enough of data, but sometimes we may be lacking in, insights.
(E) When Sheila Byfield began researching media 12 years ago, it was a job that got the smallest and the remotest cabin in the offices of major advertising agencies.
(1) EACBD (2) DEACB (3) ECABD (4) DAECB
(III)
(A) They are particularly furious because they believe the sanctionswhich they blame on another US-led warhave ruined their lives, and their future.
(B) They stopped us from thinking and dreaming like others do.
(C) The sanctions were economic, intellectual, scientific, and even in sport, said one young man who attended the rally.
(D) Ever since the 12th anniversary of the 1991 war against Iraq on January 17, 2003, groups of Iraqis had expressed their anger in government-sanctioned protestsdenouncing the UN inspectors or the US for planning war against them.
(E) On the night of the anniversary, it was students and youth.
(1) DEACB (2) DAECB (3) EDACB (4) EADCB
(IV)
(A) You are the crucial component in the transformation of the US-India relationship, said ambassador Blackwill.
(B) Mani summed it up: If we can sustain the cohesion reflected here and successfully act on our collective vision as alumni of a world class institution we will become a tour de force in enhancing Indias well-being and engagement with the US and the rest of the world.
(C) The US-India trade relationship, which he describes as flat as a chapati, needs a leavening agent.
(D) What better than the IITs and their alumni ?
(E) Now that the IIT alumni have defined their charter it is up to them to step up to the plate and deliver on the promise.
(1) EBACD (2) DEBAC (3) BDEAC (4) BEACD
(V)
1. But to achieve 8 per cent economic growth, India needs to power-lift its exports from $46 billion now to about $100 billion.
(A) L.Mansingh, feels that the industrial cluster towns with exports potential like Tiruppur (hosiery) Panipat (woollen blankets) and Ludhiana (woollen knitwear), which have efficient assembly-line production facilities, only need to be promoted and their infrastructure upgraded to transform them into export zones.
(B) Even then, wed do less than what China does now.
(C) But Mansingh, director-general for foreign trade is optimistic, even as he acknowledges that the new SEZ scheme may not have a significant impact on trade or economy or offset the high transaction cost problem that plagues our exports.
(D) Ajanta Clocks, for instance, saw drastic cut in production cycle from one month in India to two days when it went to China.
6. Its hard uphill road ahead if India wants to increase its share in world trade from the present 0.65 per cent.
(1) DCBA (2) DABC (3) ADCB (4) ADBC


my take
1-3
2-1
3-1
4-1
5-4
shivasingh24
@shivasingh24
> Today's set... (I) 1\. Fine, Hyderabad has an efficient administration and is the capital of a state that has a laptop toting power point friendly Chief Minister, but for a long time, barring an odd Microsoft or two, that was all it had. (A) Oracle, for instance, is acquiring 7.5 acres...
Today's set...

(I)
1. Fine, Hyderabad has an efficient administration and is the capital of a state that has a laptop toting power point friendly Chief Minister, but for a long time, barring an odd Microsoft or two, that was all it had.
(A) Oracle, for instance, is acquiring 7.5 acres of land to build its largest campus outside the US-an official at the state IT department says the 8,00,000 sq ft centre will dwarf the company's 2,50,000 sq ft one in Bangalore.
(B) Now, circa 2003, the city may finally be able to live up to the hype that was built around it.
(C) Now, there's talk of Boeing and Bombardier exploring options of touching down in erstwhile Hyderabad; Oracle and Dell are hitting the city soon; and Hyderabad has emerged a favorite destination of IT-enabled services companies.
(D) In January this year, Infosys opened a 30-acre facility, (3,11,000 square ft of built up space in the city.
6. And Dell's ITes operations will soon start in Hyderabad's HiTec city. "There are some other big names," says Col M. Vijay Kumar, the Hyderabad Director of the Software Technology Parks of India, displaying a reticence that is uncharacteristic of the city.
(1) BDAC (2) BCDA (3) DCBA (4) CBDA
(II)
(A) But over the years, as clients turned the screws on their advertising budgets, expecting an ever-increasing bang from their ad buck, the person who is helping put the most effective advertising together is the researcher.
(B) And when screw-ups happen, it's usually because the consumer has not been researched adequately.
(C) For instance, at her employer WPP Media World Wide, where Byfield heads consumer insight, there's more than $16 billion (Rs.76,464 crore) of advertising spend at stake each year.
(D) Says, Byfield : "We have enough of data, but sometimes we may be lacking in, insights."
(E) When Sheila Byfield began researching media 12 years ago, it was a job that got the smallest and the remotest cabin in the offices of major advertising agencies.
(1) EACBD (2) DEACB (3) ECABD (4) DAECB
(III)
(A) They are particularly furious because they believe the sanctions-which they blame on another US-led war-have ruined their lives, and their future.
(B) "They stopped us from thinking and dreaming like others do."
(C) "The sanctions were economic, intellectual, scientific, and even in sport," said one young man who attended the rally.
(D) Ever since the 12th anniversary of the 1991 war against Iraq on January 17, 2003, groups of Iraqis had expressed their anger in government-sanctioned protests-denouncing the UN inspectors or the US for planning war against them.
(E) On the night of the anniversary, it was students and youth.
(1) DEACB (2) DAECB (3) EDACB (4) EADCB
(IV)
(A) "You are the crucial component in the transformation of the US-India relationship," said ambassador Blackwill.
(B) Mani summed it up: "If we can sustain the cohesion reflected here and successfully act on our collective vision as alumni of a world class institution we will become a 'tour de force' in enhancing India's well-being and engagement with the US and the rest of the world."
(C) The US-India trade relationship, which he describes as "flat as a chapati," needs a leavening agent.
(D) What better than the IITs and their alumni ?
(E) Now that the IIT alumni have defined their charter it is up to them to step up to the plate and deliver on the promise.
(1) EBACD (2) DEBAC (3) BDEAC (4) BEACD
(V)
1. But to achieve 8 per cent economic growth, India needs to power-lift its exports from $46 billion now to about $100 billion.
(A) L.Mansingh, feels that the industrial cluster towns with exports potential like Tiruppur (hosiery) Panipat (woollen blankets) and Ludhiana (woollen knitwear), which have efficient assembly-line production facilities, only need to be promoted and their infrastructure upgraded to transform them into export zones.
(B) Even then, we'd do less than what China does now.
(C) But Mansingh, director-general for foreign trade is optimistic, even as he acknowledges that the new SEZ scheme may not have a significant impact on trade or economy or offset the high transaction cost problem that plagues our exports.
(D) Ajanta Clocks, for instance, saw drastic cut in production cycle from one month in India to two days when it went to China.
6. It's hard uphill road ahead if India wants to increase its share in world trade from the present 0.65 per cent.
(1) DCBA (2) DABC (3) ADCB (4) ADBC


my take
1-3
2-1
3-1
4-1
54
shivasingh24
@shivasingh24
Here is another Qn Let p(n) be d probability dat a random n-digit integer in base 5 has all 5 digits occuring(where for simplicity we do include leading 0's; i.e. we consider 00123 as being a 5-digit number).So p(4) is 0 and p(5)=5!/5^5. What is the smallest n for which p(n)>1/5?
Here is another Qn

Let p(n) be d probability dat a random n-digit integer in base 5 has all 5 digits occuring(where for simplicity we do include leading 0's; i.e. we consider 00123 as being a 5-digit number).So p(4) is 0 and p(5)=5!/5^5. What is the smallest n for which p(n)>1/5?